Du er her: Framside / Kunnskapsbank / Schengen

Schengen

EU legger bånd på medlemslandenes flyktning- og asylpolitikk gjennom det såkalte Schengen-systemet. Schengen fjerner de indre landegrensene, samtidig som de ytre grensene forsterkes.

Når en flyktning eller asylsøker kommer til EU får han eller hun bare én sjanse. Det skal kun være det første landet en flyktning kommer til som behandler asylsøknaden. Dersom søkeren får avslag i dette landet vil han eller hun bli stengt ute fra hele EU.

Schengen-samarbeidet omfatter også enorme informasjonssystem (bl.a. SIS), med dataregistre særlig for asylsøkere og kriminelle (herunder mistenkte). Datasystemene er et hjelpemiddel for politimyndighetene, men har også blitt kritisert for å ikke ivareta personvernhensyn.

Norge er assosiert medlem av Schengen (i likhet med Island og Sveits). Schengen er en del av EU-samarbeidet. England og Irland har imidlertid unntak, og heller ikke Romania og Ungarn er ennå del av Schengenområdet.

Les mer om bakgrunnen

Les vårt arbeidsnotat 7-2011: Grenseløs kontroll - Justissamarbeid og utviklingen av felles asylpolitikk i EU

Undergravende

EUs forslag til felles asylpolitikk [kan] undergrave det globale asylsystemet og sette livet til framtidige flyktninger på spill.

FNs Høykomissær for flyktninger, Ruud Lubbers, i Dagsavisen 31. mars 2004

Sist oppdatert 2. mai 2012

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook