Du er her: Framside / Kunnskapsbank / Lisboa­trak­taten

Lisboa­trak­taten

EUs nye Lisboatraktat er nesten identisk med EU-grunnloven, som offisielt ble skrinlagt etter at befolkningen i Frankrike og Nederland stemte «nei» til den i 2005.

Lisboa-traktaten legger til rette for et mer overstatlig EU, der medlemslandene mister dagens vetorett på en rekke områder. Nye stemmeregler gjør at de store landene øker sin innflytelse på bekostning av de små.

Den nye traktaten ble signert av EUs statsledere på en seremoni i Lisboa i desember 2007.

Les mer om bakgrunnen

312-siders monster

Til venstre for meg ligger dette 312-siders monstret, sammen med kopiene av tidligere traktater som trengs for å forstå det, og til høyre for meg ligger en elegant burgunderfarget 60-siders utgave i pocketstørrelse av både Uavhengighetserklæringen og den 220 år gamle grunnloven i USA, inkludert alle tilleggene.

Professor og skribent Timothy Garton Ash sammenligner Lisboa-traktaten og USAs grunnlov, Dagbladet 16. desember 2007. Den engelske versjonen av Lisboa-traktaten har 175 sider med traktattekst, 86 sider vedleggsprotokoller, et 25-siders tillegg som omnummererer paragrafene i eksisterende traktater og en 26-siders avslutning med 65 deklarasjoner.

Sist oppdatert 1. mars 2013

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook