Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uken som gikk: Exit fo...

Uken som gikk: Exit for Europaministeren

Europaministeren er på vei ut. Det er også britene. Men i Frankrike er noen på vei inn - til hodepine for EU.

Foran Arbeiderpartiets landsmøte er det klart at Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil droppe egen EU/EØS-statsråd ved et regjeringsskifte, og heller prioritere en bistandsminister. Dermed kan sittende minister Frank Bakke-Jensen (H) bli siste mann på post.

Mannen som etter alle solemerker blir nye LO-sjef på kongressen i mai, Hans-Christian Gabrielsen, har snudd og sier nå nei til EU . Men EØS-avtalen vil han forsvare.

 

I LO-forbundet EL og IT er derimot medlemmene ikke begeistret for EØS. Bare to av ti støtter EØS-avtalen i en meningsmåling . – Det er svært få som ønsker å beholde EØS-avtalen når den settes opp mot et alternativ, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

 

Historietime om EU

En hel verden ble rystet da EU ble tildelt Nobels fredspris i 2012 , skriver Nei til EU-leder Kathrine Kleveland i Avisa Nordland, i et svarinnlegg til Europabevegelsen. Opphavsmennene til kull- og stålfellesskapet og Romatraktaten ønsket å forhindre nye kriger mellom Tyskland og Frankrike. Det har de lyktes med. Men der stopper også fredsprosjektet, fastslår Kleveland.

 

I Nationen skriver Kleveland også om EU-jubileet: Etter 60 år er det lite ved EU som minner om den europeiske drømmen. EU er i dag en union i krise , fastslår Nei til EU-lederen.

 

Vår nettoimport av landbruksvarer fra EU har tredoblet seg siden år 2000 . Her ser vi nok en gang hvor ubalansert EØS-avtalen er, skriver Kathrine Kleveland i et annet avisinnlegg.

 

 

Nytt valg for britene – og EU peker på EØS

Ett år etter brexitavstemningen skal britene igjen til valgurnene, denne gangen for å velge nytt parlament. Valget 8. juni gjør hjemmebanen klar for brexit , mener Jonathan Isaby, redaktør for Brexit Central. Valget vil legge død håpet hos de mest innbitte EU-tilhengerne om en ny EU-avstemning.

 

EØS lanseres igjen som en overgangsordning for Storbritannia , denne gangen av EU selv. Men den britiske regjeringen har gjort det klart at de skal ut av det indre markedet og dermed heller ikke være del av EØS.

 

EUs franske mareritt

Både venstresidekandidaten Jean-Luc Mélenchon og ytre høyres Marine Le Pen er mareritt for EU hvis en av dem vinner det franske valget. Politico oppsummerer presidentkandidatenes syn på EU før helgens valg.

 

EU-kommisjonen gir opp planen om å fordele 160 000 flyktninger mellom EU-landene . Kommisjonen beskriver planen som en "suksess" selv om bare ti prosent av flyktningene er blitt fordelt.

 

Økt ulikhet og utenlandske jordinvestorer preger EU-landbruket . Nå advarer selv EUs egen fagkomité.

 

Det er ikke stemning for EU-medlemskap på Island, selv om dette var et tema i regjeringsforhandlingene. Ikke en gang de mest EU-tro forkjemperne ønsker medlemskap slik situasjonen i EU er nå.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook