Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Valg med...
© Jay Allen, Number 10

Uka som gikk: Valg med uklare brexit-konsekvenser

Det er uklart hva den usikre situasjonen etter Storbritannias parlamentsvalg kan føre til for forhandlingene med EU om brexit. På hjemmefronten har Stortinget godtatt en dårlig landbruksavtale med EU.

– Denne regjeringen vil guide landet vårt gjennom Brexit-samtalene. Vi skal fullføre løftet om Brexit sammen, sier Theresa May, som vil fortsette som statsminister etter å ha mistet flertallet i parlamentsvalget.

Britiske fiskere vil ha tilbake egen fisk: – Den norske modellen virker mye bedre. Britiske fiskere må se på at franskmenn fisker mesteparten av fisken deres. Nå håper de brexit vil gi dem rett over eget hav, og ser til Norge for å få råd.

I anledning valget i Storbritannia, kan vi anbefale tredje episode av podcasten Syver & Siggen . Valget kan potensielt få betydelige konsekvenser knyttet til brexit, EU og Norge. Dette er en veldig morsom og interessant valgspesial med Liv Signe Navarsete og skotske Mike Fergus som gjester.

EU har bestemt at Norge skal få særbehandling under forhandlingene med britene om Brexit. – Vi kommer til å bli holdt løpende orientert, og vi kan komme med innspill, men vi sitter ikke direkte med i forhandlingene. EU har strukket seg langt, sier Frank Bakke-Jensen til Aftenposten.  

Ofrer landbruket i EU-avtale

Stortinget godkjenner landbruksavtalen med EU . Alle parti utanom H og Frp vedgår at den nye handelsavtalen med EU gir store utfordringar for norsk landbruk. Stortingsfleirtalet godkjenner likevel avtalen.

Landbruksavtalen med EU er uklok og unødvendig, skriver Arne Ivar Sletnes, fagsjef for internasjonale spørsmål i Norsk Landbrukssamvirke.

Regjeringa gir bort norsk blomsterproduksjon. Det er uforståelig at regjeringen har gitt EU større, tollfrie kvoter for potteplanter. «Norge er kommet særdeles dårlig ut av forhandlingene med EU. Mens EU har fått innvilget større tollfrikvoter på ost, storfekjøtt og potteplanter, har ikke Norge fått noe tilbake», skriver Nationen på lederplass.  

EØS-debatten fortsetter

Kraftig nei til EU i Rogaland og Hedmark. EU-motstanden i Rogaland og Hedmark er sterkere enn i landet ellers, viser nye fylkesmålinger. Målingene viser også at flere vil ha handelsavtale enn EØS-avtalen. – Mange vet ikke at handelsavtalen fra 1973 fortsatt gjelder og vil tre i kraft den dagen vi eventuelt går ut av EØS. Den har også blitt oppdatert underveis, så det er ingen grunn til å frykte for handelen dersom vi går ut av EØS, sier Leiv Olsen, leder i Rogaland Nei til EU .

Senterpartiet og SV står alene om EØS-forslag på Stortinget. – Jeg mener vi følger opp vedtaket fra LO-kongressen om at norske arbeidslivsregler skal være overordnet EØS-lovgivningen. Det gjelder både norske tariffavtaler og norsk lovgivning. Arbeiderpartiet må selv svare for hvorfor de ikke støtter forslaget, sier Per Olaf Lundteigen til LO-Aktuelt.

BA mener: «Nei til EU-regler er et godt EØS-argument. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Norge sier nei til nye felles EU-regler for helikoptersikkerhet. Det kan svært mange glede seg over. [...] Fra EU har det kommet mange «idiotiske» regler. Skulle EU nå mot formodning protestere mot Norges nei til felles regler om helikoptersikkerhet, så vil det være det beste argumentet norske motstandere av EØS-avtalen kan tenke seg,» skriver BA på lederplass.  

Andre saker

EU-kommisjonen lanserer forsvarsfond. EU-kommisjonen vil opprette et nytt fond for å styrke forsvaret i Europa. Målet er at det etter hvert skal vokse til milliardstørrelse. – Dette er et veldig ambisiøst og viktig bidrag til EUs arbeid for å sikre det europeiske forsvaret, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Hun forsikrer om at den nye satsingen ikke skal konkurrere med NATO, men supplere det forsvarsalliansen gjør.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook