Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Selvgran...
© Fotograf Sturlason/Utenriksdepartementet

Uka som gikk: Selvgransking og Svarteper

APs selvgransking etter valgnederlaget har nådd EØS-avtalen, mens statsministeren er klar for å gi Europaministeren Svarteper i den nye regjeringskabalen.

APs selvgransking etter valgnederlaget har kommet til EØS-avtalen. Til Klassekampen sier AP-nestleder Hadia Tajik at partiet må diskutere fri flyt og erkjenne at det både er ulemper og fordeler med EØS-avtalen. Hun uttaler: "Vi som er for EØS, må vere dei fremste til å bruke det handlingsrommet det gjev oss med nasjonale verkemiddel for å hindre at arbeidsfolk blir utnytta." Hun vil bruke vetoretten i EØS mer aktivt.

 

”Arbeiderpartiet bør, med hjertet og hodet, kjempe for mer Europa og mer samarbeid”, skriver kommentator Ola Magnussen Rydje i Dagbladet under overskriften ”Lenge leve EØS ”. Men det finnes ingen dokumentasjon for Rydjes påstand om at EØS har vært "avgjørende for norsk vekst og velstand". Det var allerede frihandel med industrivarer mellom Norge og EU da EØS-avtalen ble inngått. Det som derimot er dokumentert, er at problemene med sosial dumping har eksplodert i norsk arbeidsliv siden EØS-avtalen og EUs østutvidelse.

 

EU-ministeren kan bli droppet i den nye regjeringskabalen , melder VG. Nei til EU var sterkt kritisk til ministerposten da den ble opprettet, og erfaringene har vist at den altfor ofte har vært EUs statsråd i Norge.

 

ESA går fra snøkrabbe til elbil

Overvåkingsorganet ESA legger vekk klagen mot Norge fra EU-fiskere som mener det er i strid med EØS-avtalen når de ikke får fange snøkrabbe. ESA fastslår at EØS-avtalen tillater nasjonale restriksjoner i fiskerisektoren.

 

Etter at ESA avviste klagen deres, vurderer fiskere fra Latvia og Litauen nå å saksøke Norge for Verdensbankens voldgiftsdomstol .

 

ESA hviler uansett ikke på laurbærene. Overvåkingsorganet mener nå at avgiftslettelsene for elbiler kan være i strid med EØS-regelverket . Men skal ESA bestemme dette?

 

Samtidig som EU-land får mange millioner euro i såkalte EØS-midler fra Norge, unndrar EU-landenes egen befolkning skatt for milliarder, avdekker ABC Nyheter .

Det kommer også kritiske spørsmål om EUs egen pengebruk. Etter å ha brukt rundt 5,5 milliarder kroner på å utvikle CO2-fangst, har EU fortsatt ingen kraftverk på plass med miljøteknologien .

Friheten i Catalonia

Nesten 500 personer ble meldt skadet etter at politiet gikk til aksjon mot valglokalene i Catalonia, i et forsøk på å hindre folkeavstemningen om selvstendighet for regionen. EU og de fleste statsledere er først tause om volden i Spania .

 

valgte EU-kommisjonen å forsvare spanske myndigheters maktbruk i Catalonia.

Voldsbruken i Catalonia sier alt om frihetsbegrepet i EU , mener kommentator Rod Liddle i britiske The Sun.

 

Uroen i Catalonia kan være bare starten. Spenningene øker også i EUs østeuropeiske medlemsland , skriver Bloomberg.

 

Absolutte krav for brexit

Det konservative partiet har landsmøte i Manchester, og brexit er en hovedsak. Utenriksminister Boris Johnson klargjør fire absolutte krav for utmeldelsen av EU . Overgangsperioden skal være maksimum to år - og "ikke ett sekund mer".

 

Storbritannia forbereder seg på en brexit uten ny avtale med EU , i tilfelle det ikke kommer et gjennombrudd i de pågående forhandlingene.

 

EU-forhandlingene er ikke kommet særlig langt, men kombinasjonen av tvetydige britiske utspill og avvisende svar fra Brussel, skaper usikkerhet for folk og næringsliv , skriver Aftenpostens kommentator etter landsmøtet der statsminister Theresa Mays tale ble en lite heldig forestilling.

 

Pionerinnsats

Norge og mer enn 80 land er blitt enige om veien videre for å stanse utslipp og bruk av en av verdens farligste miljøgifter, kvikksølv, på et internasjonalt ministermøte i Genève. "Utenforlandene" Norge og Sveits leder an i det internasjonale miljøsamarbeidet .

 

Nei til EUs leder foran folkeavstemningen i 1994 var en pioner innenfor dataprogrammering, skriver Forskning.no i et lengre tilbakeblikk. – Kristen Nygaard var visjonær og hadde ideer som var langt forut for sin tid , sier Birger Møller-Pedersen, professor emeritus og tidligere kollega av Nygaard.

© Fotograf Sturlason/Utenriksdepartementet

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook