Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Island v...

Uka som gikk: Island vil ut av EØS- og Schengen

Britenes EU-utmelding fører til at Island vil revurdere EØS og Schengen, og at LOs tredje største forbund vil ha reforhandling av EØS-avtalen.

Partiet til Islands statsminister vil revurdere EØS- og Schengen-avtalen etter at britene bestemte seg for å gå ut av EU. Det skriver Klassekampen, som har intervjuet Kathrine Kleveland i Nei til EU.

– Dette er fantastisk og bør være en vekker for den norske regjeringen. Det viser at islendingene tar på alvor at brexit fører til en ny situasjon for alle land i Europa, sier Kleveland til avisa.

Britisk presse har fått med seg at livet etter Brexit gir debatt om EØS og nye samarbeidsformer. Nei til EUs Kathrine Kleveland siteres her på at om Island går ut av EØS, må Norge også revurdere EØS-avtalen.

Island ønsker Storbritannia velkommen inn i Efta etter Brexit, sier den islandske utenriksministeren.

Forhandlinger mellom Storbritannia og EU

Storbritannias statsminister Theresa May mener en god avtale for Storbritannia også ville være det beste for EUs medlemsland.

– Jeg mener sterkt at om vi går fram konstruktivt, kan vi få en utmelding som går greit, og vi kan bygge et sterkt nytt forhold som fungerer både for Storbritannia og EUs medlemsland, og der vi ser etter muligheter og ikke problemer. Det er i vår interesse, og det er også i EU-landenes interesse, sa May.

I ukene etter folkeavstemningen i sommer florerte det av historier i sosiale medier om folk som angret på sitt valg, men meningsmålingene viser at det er få som angrer, skriver Aftenposten.

Brexit-vedtaket har ikke ført til økt arbeidsløshet i Storbritannia . Arbeidsløshetsraten for månedene juni til august er på sitt laveste på 11 år.

«May velger seg april». Brexit er bra for Europa. Nei til EU er positive til det britiske folks beslutning om å forlate et EU som president Juncker i EU-kommisjonen nylig medga er i en eksistensiell krise. Statsminister May har vist at hun som Bjørnson «noget vil», og jeg tror hun vil klare å få en mer demokratisk handelsavtale. Lykke til utenfor EU, Storbritannia. Dette må også gi en etterlengtet og fornyet EØS-debatt i Norge, skriver Kathrine Kleveland som Dagens gjest i Nationen i dag.

HK vil reforhandle EØS-avtalen

LOs tredje største forbund vil reforhandle EØS-avtalen

Handel og Kontor, et av LOs største forbund, gikk i dag inn for at Norge bør gå i forhandlinger med EU for å «framforhandle en ny og bedre EØS-avtale».

– Dette vedtaket fra Handel og Kontor er et veldig viktig bidrag i kampen mot EØS-avtalens angrep på det norske arbeidslivet, kommenterer Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

HK kritisk til EØS-avtalen, men vil ikke si den opp. HK-landsmøtet vedtok ikke et nei til EØS, men retter kritikk mot avtalen de mener bør reforhandles.

– Jeg synes det vi har fått til er veldig bra. Vi kom mye lenger enn på forrige landsmøte. At Handel og Kontor vil reforhandle EØS-avtalen er noe helt nytt, sier Sindre Humberset, som var en av dem som målbar EØS-kritikken i debatten.

LO-leiar Gerd Kristiansen seier ho er glad for at landsmøtet i Handel og Kontor ikkje gjekk inn for å gå ut av EØS-avtalen, slik tre av åtte av regionavdelingane hadde føreslege.

Annet nytt fra EU 

Selvsagt trenger man gode internasjonale handelsavtaler. Så er spørsmålet hva som ligger i «gode». Senterpartiet mener en god handelsavtale er en avtale som er basert på samarbeid mellom selvstendige land, skriver Aisha Naz Bhatti.

Les leder i Ungdom mot EU, Syver Zachariassen sine EU-tanker i Nationen, der han bla skriver: – Det som er mest påfallende når man følger den norske debatten er at ja-kreftene ikke vil se på Britenes uttreden av EU som en mulighet.

Norge-EU: Få orden på vegtransporten. Den norske regjering har skrevet under på et brev til Europakommisjonen der den i korthet sier at nå må EU få orden på den ukontrollerte vegtransporten.

Mens EU-lederne forsøker å gi et bilde av at flyktningavtalen med Tyrkia er en god og varig løsning, er det mye som tyder på at den er blitt en "tidsinnstilt bombe" ifølge en av de som utformet avtalen.

Utviklingen av EUs energiunion går raskt framover, og det kan være vanskelig å henge med i svingene. Her er en oppdatert rapport fra den norske EU-delegasjonen i Brussel.

Måtte bruke Google translate for å kommunisere med spanske tunnelbyggere

Statens vegvesen satte spanjoler til å bygge tunnel. Det endte med søksmål fra begge parter. Spanske OSSA vil ha 392 millioner kroner fra Norge.

Påfallende at ikke EØS-avtalen nevnes når LO og Ap i Vestfold ønsker høyere toll på grønnsaker, skriver tidligere leder i nei til EU, Heming Olaussen i et debattinnlegg i Tønsbergs Blad i dag.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook