Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Full fre...
© Referendum para sacar a España de la Eurozona

EU vil ikke vite av at Irland gir skattegaver til amerikanske selskaper. Unionen krever €13 milliarder i restskatt fra Apple.

Uka som gikk: Full fres for britene, TTIP i respirator og EØS i retten

EU vil ikke vite av at Irland gir skattegaver til amerikanske selskaper. Theresa May vil ikke vite av noen norsk EØS-løsning. Og tyskerne vil ikke vite av verken CETA eller TTIP.

Skjønt Unionen sliter med å etablere en felles avgifts- og skattepolitikk, vil EU ikke vite av at Irland gir skattegaver og konkurransefordeler til amerikanske selskaper – inntekter som kunne vært brukt til å nedbetale irsk statsgjeld. Dette er ulovlig statsstøtte, sier EU-kommisjonen, som vil ha tilbake 120 milliarder i restskatt . Apple svarer eplekjekt at de ikke vil bite i det sure eplet. USA følger opp med å beskylde EU for å opptre som en «overnasjonal skattemyndighet».

Har så EU skiftet ham og blitt rettferdighetens hvite ridder? Ungdom mot EU heller kaldt vann i blodet på den som måtte tro det. EU står i veien for å bekjempe skatteparadis , skriver nestleder Ole Kvadsheim.

Pussig nok ønsker EU både TTIP og TiSA velkommen. Med en TiSA/TTIP-avtale på plass, ville Apple ha gode kort på hånden hvis de saksøker den irske staten for ensidig endring av «rammevilkårene».

TTIP og CETA

EU hevder hårdnakket at TTIP-avtalen ikke har avgått ved døden . – Forhandlingene har ikke havarert, sier handelskommissær Cecilia Malmström. Det betyr bare at det ikke blir en TTIP-avtale i år . Hun imøtegår dermed uttalelser fra tyske og franske statsråder.

TTIP-avtalen er altså bare skinndød, for ikke å si en zombie . De tyske og franske nekrologene er mest beregnet på hjemmepublikum, i håp om at de iherdige motstanderne av TTIP skal slå seg til ro. Dermed kan avtalekloningen CETA godkjennes uten for mye bråk og støy i løpet av september , og slik bane vei for TTIP i neste runde.

Lite tyder på at taktikken vil lykkes. 125 000 underskrivere klager CETA-avtalen mellom EU og Canada inn for tysk forfatningsdomstol i det som blir kalt tidenes søksmål.

Også den lumske TiSA-avtalen, der Norge er med og forhandler, sliter i motbakke. Rent bortsett fra at den vil erstatte demokrati med internasjonal voldgift (ISDS), er den på flere vis en underminering av Verdens handelsorganisasjon WTO. Børge Brende har overraskende invitert til WTO-toppmøte i Oslo i oktober. Ønsker han å ha en liberaliseringsplan B i bakhånd?

I EUs indre gemakker

De femti ivrigste selskapene brukte i 2016 nesten en milliard norske kroner (€106 379 583) på lobbyvirksomhet i Brussel. Det er 40 prosent mer enn i 2012 og tyder på at de transnasjonale monopolene mener at investeringen gir god politisk avkastning.

Lojaliteten til de ansatte i EU-systemet settes på harde prøver. Tidligere sjef for EU-kommisjonen José Manuel Barroso får beholde pensjonen sin samtidig som han jobber for Goldman Sachs, investeringsbanken som sterkt bidro til å utløse krisa i Hellas og andre EU-land. Anonymt har EU-ansatte samlet 76 000 underskrifter for å stoppe utbetalinger de mener er moralsk forkastelige og som skader EU-institusjonenes omdømme.

Ukas minst oppsiktsvekkende nyhet er at EU ikke tar sine egne anskaffelsesregler så altfor nøye.

Lite ideelt ved EØS

EØS er ikke ideelt, hverken på den ene eller andre måten. Oslo kommune er stevnet for retten av sju kommersielle barnevernstilbydere og NHO Service. Grunn: Anbudsrunden er forbeholdt ideelle aktører, noe de som vil tjene penger på omsorg mener er i strid med EØS-avtalen.

Velferdsprofitørene er flinke til å profilere seg i mediene og gi inntrykk av at det som drives i kommunal regi er annenrangs. Hvordan det kan ha seg at det blir mer penger igjen til de pleietrengende etter at eierne har drevet markedsføring og tatt ut profitt, er et mysterium for mange. – Jeg er lei av at de på død og liv skal snakke ned kommunal drift, og fremme kommersielle profitører. Markedsføringsavdelinger er ikke en del av det kommunale oppdraget, sier Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen.

Britisk industri går så det griner

Britisk eksportindustri har knallsterk vekst, viser en fersk innkjøpsindeks . Et svakere pund etter Brexit er opplagt en viktig årsak. Vi minner dem med svak korttidshukommelse om at «ekspertene» dømte britisk industri nord og ned for bare to måneder tilbake.

Skottene vil imidlertid få det tøft dersom de mot all formodning skulle bli med videre i EU. Store budsjettunderskudd er i strid med stabilitetspakten. Skottland har større underskudd enn Hellas . Alle vet hvordan EU har behandlet grekerne.

Statsminister Theresa May avviser at det finnes ei bakdør for fortsatt britisk EU-medlemskap og utelukker noen ny folkeavstemning .

Hun kunne også fortelle Erna Solberg at EØS-tvangstrøya som Norge sitter fast i, ikke er noe aktuelt alternativ for Storbritannia. Vi får håpe Erna tok notater før hun la på luren for å spille Pokémon.

Konkurranseutsatt pensjon

Den EU-inspirerte Jernbanereformen legger opp til en konkurranseutsetting der konkurranseelementet koker ned til hvilken aktør som kan gi sine ansatte dårligst lønn og pensjon. NSB har store pensjonsforpliktelser, og dermed et «handicap» fra start hvis ikke staten tar regninga. Nå stikker overvåkingsorganet ESA hoven fram og vil se på om statlige pensjonsforpliktelser er «lovlig statsstøtte» .

EØS-avtalen hjemsøker de jernbaneansatte i den grad at lokomotivførerne slår fast at de i alle enkeltsaker kommer i kollisjon med EØS-avtalen , en avtale de mener må erstattes.

Det begynner å bli gammelt nytt at lønnsdumping ødelegger yrkesfagene. Det er på tide at Arbeiderpartiet snakker om fri flyt av billig arbeidskraft og slutter å gjemme seg bak EØS-avtalen, mener Andreas Halse.

Resistens

Vi tør ikke antyde noen sammenheng med tyske lederes resistens overfor EU-kritikk, men i Tyskland bruker man om lag 50 ganger mer antibiotika i matproduksjonen enn i Norge, ifølge Norsk Landbrukssamvirke.

Idet vi avrunder uka, kommer meldinga om at Fremskrittspartiet planlegger å snu i EU-spørsmålet for å framstå som nei-parti. Det foreslår i hvert fall partiets programkomité, ifølge Per Sandberg. – Vi har vært for uklare før, sier han til Dagbladet.

Uka oppsummert

"

Da T-tip-avtalen ble skutt
i senk av protest resolutt
Kom et annet signal
fra tysk kapital:
CETA er langt fra kaputt!

Et eple langt borte fra stammen,
helt på Irland sin side av dammen
Ble skattlagt med null
Men Apple sa: Tull!
Vi og EU kan rane folk sammen

"

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook