Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Folkesty...
Erna med kjevle
© Pål Hansen alias UKRUT.no

Folkestyre? Joda, men la oss nå ikke overdrive!

Uka som gikk: Folkestyre med måte

Det får være måte på folkestyre. Det mener både kommunalministeren og EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Kommunene får ikke bestemme hvem de vil ha som partnere, fylkeskommunene får ikke bestemme antall drosjeløyver, og innskuddsgarantien er det nå EU som bestemmer.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) vil tvangsgifte 13 kommuner som har sagt nei til frieriet fra sine nabokommuner. Ifølge kommunalministeren må det være grenser for kjærlighet – og for demokrati.

I Oslo er det omsider blitt satt grenser for søppelskandalen etter at Veireno er slått konkurs. Oslo kommune har overtatt både søppelbiler og Veirenos til sammen 170 ansatte. I Vestfold sørger interkommunale Vesar for at søpla blir hentet etter Veireno-konkursen. Men Oslo kommune brukte laaang tid på å lære av erfaringene fra Trondheim . Nemlig å gjøre jobben sjøl. Enn så lenge er det rom for dette innenfor EØS-avtalen, selv om EU-kommisjonen ikke har samme forståelse .

ESA sliper knivene

Klageorganet ESA klager over at de får for mange klager. Men det legger visst ingen demper på nidkjærheten.

Ikke før har delingsøkonomiutvalget lagt fram sin rapport, før ESA går løs på restene av regulering i taxinæringen . – Etableringsfrihet er en grunnleggende frihet i EØS, sier ESA-sjefen, og vil ha slutt på at fylkeskommunen setter tak på antall drosjeløyver ut fra behovet. Fjerning av løyvetaket kan åpne for flere useriøse aktører og mer sosial dumping.

– Dette vil gi lengre arbeidsdager, større risiko for sosial dumping, og jeg frykter også både dårligere kvalitet og sikkerhet i taxinæringen. Det sier bransjerådsleder for taxi i Transportarbeiderforbundet, Roald Arentz. Han mener ESAs krav om mindre begrensninger på antall drosjeløyver, viser at EØS-avtalen innskrenker det politiske handlingsrommet i Norge.

NIS og ESA setter sjøfolk på land

Regjeringen viser til press fra ESA når den legger opp til å utvide adgangen for skip registrert i NIS til å gå i fast rute med passasjerer mellom norsk og utenlandsk havn, samt oppheve begrensningen skipene har til å gå i fast rute med passasjerer mellom de nordiske landene utenom Norge.

EFTAs overvåkingsorgan «ESA anfører at begrensningen som hindrer NIS skip i å transportere passasjerer i fast rute mellom norsk og utenlandsk havner er i strid med EØS-avtalens artikkel 36 (fri bevegelighet av tjenester) og rådsforordning 4055/86 (om anvendelse av prinsippet om fri utveksling av tjenesteytelser på sjøtransportområdet) ved at denne oppstiller en ulovlig restriksjon for skip registrert i NIS.» (Fra regjeringens høringsnotat .)

700 Color Line-ansatte frykter for jobbene sine, dersom regjeringens forslag går gjennom. En regelendring kan også ramme svenske og danske sjøfolk.

Halvert innskuddsgaranti men ingen trygdejustering

EØS-avtalen tvinger fram endring av norske lovkrav til kapitaldekning hos – og tilsyn med finansinstitusjonene. Dette skjer etter at Stortinget «ga bort» Finanstilsynet til Brussel i fjor. Kredittinstitusjonene kan bli enda mer sårbare ved ei ny krise . Blant annet kan dagens innskuddsgaranti på kr 2 millioner bli mer enn halvert. Les mer i vårt nye faktaark .

EU nekter Norge å kutte i trygdeytelser som går til land i EU/EØS. Regjeringene i Norge, Danmark og Tyskland har ønsket dette, inspirert av at Storbritannia fikk en slik innrømmelse før brexit-avstemningen i fjor. Men det var et engangstilfelle, fastslår EU-kommissær Marianne Thyssen.

Stadig fler ser hvordan EØS-avtalen blir brukt som brekkstang mot et regulert og anstendig arbeidsliv og fornuftige fellesskapsløsninger. Nei til EU ruster seg til valgkampen rundt om i landet. – Fylkespolitikerne skal utfordres i EØS-saken, sier fylkesleder Kari Gjems i Hedmark.

EUforismer

Jan Erik Grindheim, leder i Europabevegelsen, er skuffet over at Støre har mistet sin europeiske sjel når Arbeiderpartiet tar bort sitt ja til EU-medlemskap fra partiprogrammet. – Knapt noe land er så avhengig av EU og USA som Norge. Har ikke Arbeiderpartiet forstått dette? spør han. Logikken er visst at Norge derfor bør bli enda mer avhengig av EU.

Også tidligere barneminister Grete Berget (Ap) blir blank i øynene når EU snart skal feire 60 år. – Utvidelsen i 2004 var noe av det vakreste i EUs historie , mener hun. Hun viser til at polske Sandra jobbet med å lufte hunder, men gikk over til å vaske norske hjem. Polakkenes europeiske drøm var kanskje ikke helt sånn?

Den skotske regjeringa er på jakt etter separate løysingar i forhold til den indre EU-marknaden, samstundes som dei veit at forslaga deira krev samtykke frå Storbritannia, EU og eventuelt EFTA.

Skottland sliter med et dilemma . For nordmenn kan det virke ubegripelig at skotter som ønsker uavhengighet fra London, ikke ser det problematiske i å underordne seg Brussel.

EU truer Storbritannia med en heftig utmeldingsfaktura.Britene må forstå, og de forstår det nok allerede , at de ikke vil få dette på tilbud eller gratis, sa EU-kommisjonens president Juncker da han holdt tale i nasjonalforsamlingen i Belgia tirsdag.

Tidligere statsminister Tony Blair er hyret inn av taperne for å omgjøre brexit-beslutningen . En som er anklaget for krigsforbrytelser er kanskje ikke den beste frontfiguren de kunne valgt seg.

Den danske regjeringa legger opp til å hastebehandle dansk tilslutning til CETA-avtalen mellom EU og Canada i Folketinget for å slippe for mye «parlamentarisk støy».

EU kritiserer, men tør ikke straffe Polen  og Ungarn som synder mot helt fundamentale demokratiske prinsipper. Da er det nok tryggere å kritisere land utenfor EU i stedet.

Murer og stengte grenser

De europeiske statslederne er ofte i utakt med eget folk, også i flyktningpolitikken. «Ingen flere dødsfall, åpne grensene!» stod det på plakater og bannere som flere hundre tusen demonstranter bar gjennom Barcelonas gater forrige helg.

EU kritiserer Trump, men kanskje er ikke flyktningpolitikken så forskjellig? – Om vi skreller bort Trumps arrogante og usympatiske fremtoning og EUs hykleri har jeg vanskelig for å se den praktiske eller moralske forskjellen mellom Trumps mur og EUs festning, skriver spaltisten Wolfgang Hansson.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook