Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: EFTA kan...
I all hemmelighet
© CC0

Den tyske økonomiministeren melder at TTIP-forhandlingene med USA har strandet. Forhåpentligvis blir hele avtalen skrotet.

Uka som gikk: EFTA kan virke, mens TTIP har havarert

Arbeidsgiverforeningen Virke mener at EFTA kan virke. TTIP-forhandlingene har derimot sluttet å virke, og avtaleutkastet kan bli virkningsløst.

Europaminister Aspaker har omsider fjernet sikkerhetslenka fra EFTA-porten etter at Sjømatalliansen og andre deler av næringslivet har forklart at et Storbritannia innenfor EFTA er et pluss for Norge . Også arbeidsgiverforeningen Virke mener at EFTA kan virke. Virke ser ingen farer ved et britisk EFTA-medlemskap .

EFTA blir i det hele tatt stadig mer populært: Også Færøyene vil gjerne inn i frihandelsforbundet, og får islandsk støtte.

Fort i svingene

Mens EU-ministeren ser ut til å ha funnet tilbake til EFTA-sporet, har klimaministeren problemer med å henge med i EØS-løypa som han ellers er så glad i. Vidar Helgesen skjønte visst ikke at bordet fanger når man overlater klimapolitikken til EU. – Oi sann, det gikk visst litt fort , innrømmer han overfor Nationen.

Senterpartiet er i strid med seg sjøl når det gjelder å stille EØS-ultimatum. Senterungdommen vil sette hardt mot hardt, ikke minst fordi EØS ødelegger norsk arbeidsliv . Partileder Trygve Slagsvold Vedum avviser på sin side at Sp vil sette et krav om folkeavstemning over EØS-avtalen som ultimatum for et eventuelt regjeringssamarbeid med Ap.

Ved valg etter valg går det visst litt fort for nei-velgerne også, ettersom de stadig stemmer inn ja-folk på Stortinget. Styret i Nei til EU synes dette av flere grunner er et demokratisk problem .

Eksportgaver til EU?

Når Storbritannia forlater EU, er det en naturlig konsekvens at den tollfrie kvoten for landbruksprodukter fra EU reduseres tilsvarende. Men landbruksminister Jon Georg Dale vil ikke si om dette er et krav fra norsk side i forhandlingene med EU. Bondeorganisasjonene ser for seg et skrekkscenario hvis EU får beholde dagens kvoter og Storbritannia får nye kvoter på toppen. Det blir i så fall en gavepakke til EU

Fiskeriene går også på en smell, melder Kyst og Fjord . 1. september trer en ny transittavtale med EU i kraft. Fra da av vil utenlandske fartøy som lander fangsten i Norge ikke lenger være nødt til å omsette den gjennom et norsk salgslag, hvis den bare skal sendes ut av landet. Det var i 2006 at EØS-avtalen ga EU-landene rett til å transittere egen fisk gjennom Norge, utenom det norske omsetningssystemet.

Enda det er lenge til jul, forberedes det rause gavepakker til privat kapital både her og der. Danmark vil privatisere vannet, mens norske Høyre vil delprivatisere Statkraft . Flere karakteriserer det som galskap å selge vannkrafta , en diagnose vi mener er velfundert.

EUs berømte friheter sikrer fri flyt av det meste: Også enkel innførsel av dop til svenske småflyplasser. Svenske tollere fortviler. De får ikke innsyn i hverken hva som fraktes eller hvem som sitter ved spakene.
 

TTIP kan bli skrota

På tampen av uka kom gladmeldinga om at forhandlingene mellom EU og USA om en TTIP-avtale har brutt sammen. Det mener iallfall den tyske økonomiministeren som sier at EU ikke kan bøye av for USAs krav.

Tre norske forskere har påpekt hvordan denne avreguleringsavtalen ville ramme vanlige forbrukere dersom den skulle bli noe av. Det skjer nå forhåpentligvis ikke.

Det motsatte er tilfellet når det gjelder Europahæren. Her hentes gamle og nye planer fram igjen. Både den ungarske presidenten, den tsjekkiske statsministeren og en italiensk general tar til orde for å få Europahæren på plass nå som britene forsvinner ut av Unionen. At de har ryggdekning for sitt ønske, går fram av kronikken Et militarisert Europa i Klassekampen.

Helt på tampen

Ipsos MMIs ferske meningsmåling for Dagbladet viser at den norske EU-motstanden er omtrent like massiv som før brexit-overraskelsen. 66 prosent sier nei.

Professor Øystein Rian setter EØS i historisk perspektiv i sitt tankevekkende foredrag «Dansketid og EØS-tid ».

Så avslutter vi med å minne om at det nå er siste sjanse til å søke på Dag Seierstad-stipendet for mastergradsstudenter! Fristen er 1. september.

Uka oppsummert

"
En øystat som stemte seg ut
Ble møtt med en pottesur trut
UK ble hefta
på sin vei inn i EFTA
Nå kreves det sterkere lut
"

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook