Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Britene...

Uka som gikk: Britene trykte på brexit-knappen

Onsdag denne uken sendte statsminister Theresa May brevet som satte igang utmeldingsprosessen. I Norge fortsetter kampen mot EØS-avtalen denne helgen på NNNs landsmøte.  

Halvparten av britene er glad for at den formelle brexit-prosessen nå starter. Bare en tredjedel er misfornøyd.

Storbritannia bidro med nesten 170 milliarder kroner til EUs budsjett i 2015. Når britene nå melder seg ut av EU, kan disse pengene forsvinne. En del utgifter forsvinner også, men britene gir mye mer enn de bruker.

Den skotske førsteministeren Nicola Sturgeons ønske om løsrivelse fra Storbritannia på grunn av Brexit har ikke støtte i befolkningen. Et klart flertall av skottene ønsker å få de samme reglene for handel og innvandring som resten av Storbritannia, viser ny måling.

Onsdag setter statsminister Theresa May i gang prosessen ved at Storbritannias ambassadør til EU, Tim Barrow, overleverer et brev til EUs president Donald Tusk. Det vil skje innen klokka 13.30 onsdag ettermiddag.

Storbritannia har betalt utrolige 500 milliarder pund – over 5 billioner kroner – til EU gjennom årene landet har vært EU-medlem.

– Spørsmålet er hvilke betingelser EU setter for en framtidig handelsavtale. Jeg tror ikke Storbritannia vil være i stand til å godta en situasjon som den Norge er i, der man må godta EUs regler uten å ha stemmerett når disse vedtas, og der man må godta fri flyt av mennesker over grensene, sier Stephen Booth, direktør i tankesmia Open Europe.

- EØS-avtalen nevnes ikke. Det er skuffende og farlig for oss. Det er dårlig arbeid av regjeringen, sier Frisvold til Dagbladet. Paal Frisvold var tidligere leder i Europabevegelsen.

Tidligere EU-kommissær Mario Monti, rådgir nå brexit-sjefsforhandler Michel Barnier, i forhandlingene med Storbritannia og mener brexit var en dårlig avgjørelse.

Vi antar britene ikke er interessert i råd fra den tidligere EU-kommissæren...

Foreløpig er det lite som er hugget i stein om hvordan de neste to årene blir. Men én ting er sikkert; forhandlingene blir tøffe , og på enkelte områder står partene langt fra hverandre.

- Norske myndigheter ønsker å knytte Norge opp mot overgangsordninger mellom EU og UK, noe som vil sikre helt nødvendig forutsigbarhet også for norsk næringsliv, sier Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

12 personer og hendelser som ødela EU.

Skilsmissebrevet utløser paragraf 50 i Lisboa-traktaten, som gir britene to år på å tre ut av EU. Det vil skje 29. mars 2019, med mindre de andre EU-landene enstemmig forlenger fristen. Det blir to år i uvisse og spenning, skriver Einar Hagvaag .

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) har blitt lovet at Norge skal holdes oppdatert om hva som skjer i forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

Strid om EØS-avtalen

Striden om EØS-avtalen blir en viktig sak på landsmøtet til LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til helgen.

Det virker fortsatt usannsynlig med norsk EØS-utmelding, men i 2017 kan det skje en rekke ting som gjør et EØS-oppgjør stadig mer realistisk, skriver Michael Brøndbo i Nationen.

Sp vil ikke stille EØS-ultimatumkrav til Ap. Sentrale EØS-motstandere i Senterpartiet er glade for at Sp tok et ennå tydeligere standpunkt mot EØS på helgas landsmøte. Men ingen av dem ønsker at Sp skal fremme EØS-ultimatum som krav for regjeringssamarbeid med Ap. – Ja, jeg mener det er realistisk at Norge kan meldes ut av EØS-avtalen. Brexit har synliggjort mulighetene for alternativer på en helt annen måte enn før, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, i artikkelen.

Flott oppslag fra årsmøtet til Nordland Nei til EU. – Jeg tror EØS-avtalen er for kompleks og ikke lett å forklare, men at trenden er et ønske om å komme ut av den, sa Christian Torseth, leder i Nordland Nei til EU.

- Jeg vil flytte Europa-ansvaret tilbake til utenriksministeren. Med all respekt for Frank Bakke-Jensen; som EØS-minister har han begrenset politisk tyngde i regjeringen til å nå de beslutningstakerne som teller i Europa. Det har utenriksministeren, fordi utenriksministeren møter sine internasjonale kolleger og kan snakke med tyngde, sier Jonas Gahr Støre.

Hurtigrutens avtale med staten er ikke i strid med EØS-avtalen. Etter to års undersøkelser av kystruteavtalen mellom Hurtigruten AS og staten, kom i dag ESAs dom.

Mat og landbruk

Flertallet av land i EU er imot genmodifisert mais (GMO), men nå kan EU-kommisjonen likevel godkjenne søknader.

EØS-landene kan bli påtvunget høyere maksimalverdier for utslipp fra gjødsel, med jordforurensing, antibiotikaresistens og fare for folkehelsa, mener Norge, Island, Liechtenstein og EFTA-landet Sveits.

27. mars hadde Norges Bondelag møte med EU-minister Frank Bakke-Jensen for å fortelje statsråden kor viktig importvernet er for norsk matproduksjon. Nei til EU støttar Bondelaget 100 prosent i kravet til EU-ministeren!

Mye er galt med EUs landbrukspolitikk, mener miljønettverket Friends of the Earth . Bruken av sprøytemidler øker, og det gjør også forurensningen. Den høye bruken av antibiotika er bekymringsfull.

Andre saker

Ikke bare får EU skylden for alt som går galt i Europa, mens medlemslandenes stats- og regjeringssjefer tar æren for alt som går godt. Ikke bare finner EUs kritikere alltid mer å kritisere. På toppen av det hele finner EUs venner alltid noe nytt å bli skuffet over, skriver Frank Rossavik.

Selv om det kan bli vanskelig i perioden med Trump som president, virker det som om TTIP-forhandlingene en dag kan komme til å fortsette.

Syriakrigen går inn i sitt sjette år, og barn mishandles, drepes og rekrutteres som selvmordsbombere. Mens EU svikter i å beskytte barn på flukt, kan FN bidra til å hjelpe dem.

Postombæring i postdirektivets tid: Nå kan det bli bare ukentlig levering i Danmark.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook