Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Brexit e...

Uka som gikk: Brexit er brexit

"House of Lords" ga seg da de folkevalgte i underhuset denne uken forkastet endringene deres. 

Dermed ble Brexit-loven vedtatt av parlamentet , og Theresa May kan starte den formelle prosessen med utmelding av EU.

Skottlands førsteminister varsler at hun vil ha en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia når resultatet av Brexit-forhandlingene foreligger.

Men ifølge nye tall publisert i The Times, sier 57 prosent nei til å rive seg løs fra Storbritannia .

Nicola Sturgeon sikter nå mot EFTA-medlemskap etter meningsmåling som viser at to av tre skotter enten støtter brexit eller ønsker mindre makt til EU.

 

EØS-debatten koker før kongressen

Er det partene eller ESA som skal bestemme i våre tariffoppgjør? Hva mener LO-kongressen i mai?, spør Nei til EUs faglige leder Boye Ullmann i Klassekampen.

EU presser nå på for at den nordiske modellen fortrenges av lovbestemt minstelønn . Gjennom EØS-avtalen er også Norge utsatt for dette presset, skriver Nei til EUs faglige sekretær Lill Sæther i Dagsavisen.

– Kanskje vil forbud mot – eller begrensninger av kommersielle bemanningsbyråer gå i strupen på EØS-avtalen ved å utfordre fri etableringsrett. I så fall står EØS i veien for et anstendig arbeidsliv, skriver Ådne Naper (SV), tidligere nesteder i Nei til EU.

Tre EØS-saker har nylig undergravd fagbevegelsen og lagt til rette for sosial dumping i Norge, skriver Anders Evenstuen på Radikal Portal.

Stortinget innførte i 2015 fri postkonkurranse som følge av EUs postdirektiv. Noe å tenke på hvis du ikke får avisa i posten på lørdag. Nå har leveringsselskapet Norpost begjært seg konkurs. 47 000 personer kan miste avisen på lørdag .

 

Her kan du høre EØS-debatten fra Studentersamfunnet i Bergen mellom bl.a. Europabevegelsen, Nei til EU, Høyre og SV.

 

Kuler og boreforbud

– EU-kommisjonens idé om å bekjempe terror gjennom omfattende forbud som ville ramme jegere og skyttere, var en klar skivebom, sier Vidar Nilsen, Jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Nytt våpendirektiv ble vedtatt av EU-parlamentet 14. mars. Forslaget som ble vedtatt er langt ifra så restriktivt som det opprinnelige ønsket fra EU-kommisjonen.

EU-parlamentet har også med stort flertall vedtatt en resolusjon som krever forbud mot oljeboring ”i de islagte arktiske farvannene til EU og EØS”. Regjeringen har drevet intenst påvirkningsarbeid mot vedtaket. Resolusjonen innebærer ikke noe rettskraftig forbud.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook