Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Alvoret...
© Jay Allen, Number 10

Uka som gikk: Alvoret senker seg i brexit-forhandlingene

Statsminister Theresa May holder tale i Firenze og legger fram britenes tilbud til overgangsordning ved EU-utmelding. Hva som kommer etter er fortsatt helt i det blå.

I sin mye omtalte tale i dag i Firenze er statsminister Theresa May tydelig på at EØS ikke er et alternativ for Storbritannia. Britene tilbyr å fortsatt betale til EU i to år og akseptere gjeldende EU-regelverk. Deretter skal de inngå en omfattende handelsavtale med EU uten innføring av nye EU-regler, skriver The Sun.

Derfor er dagens Brexit-tale viktig. Statsminister Theresa May skal blåse liv i de fastlåste forhandlingene om Brexit. Statsminister May kan komme til å tilby 20 milliarder euro for de forpliktelsene landet allerede har påtatt seg som medlem av EU, ifølge flere britiske medier. Som motytelse ønsker man seg trolig tilgang til det indre marked i en overgangsfase på to til tre år.

Ledelsen i det britiske Labour-partiet vil møte sterke krav om å sikre fortsatt fri bevegelse, under den årlige partikonferansen som starter søndag.

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson skapte baluba i britisk politikk da han lanserte sine krav til en vellykket brexit, tilsynelatende i et forsøk på å stjele oppmerksomheten fra kravene hans egen statsminister Theresa May snart lanserer i Italia.

Boris Johnson provoserer med soloutspill om brexit. Bare dager før statsminister Theresa May skal holde en retningsgivende tale om brexit, stjeler Boris Johnson showet med et langt essay i avisa Daily Telegraph.

«Det er bedre for Storbritannia utenfor EUs indre marked. Å bli vil være udemokratisk og dyrt», skriver John Mills fra Labour Leave.

Beatles-legenden Ringo Starr mener brexit var en rett avgjørelse, fordi det betyr å få kontroll over sitt eget land.

Stadig nye EØS-saker

Finans Norge holdes i mørke om finansreguleringer. Norge og EU forhandler om tusenvis av sider med bankregler som skal inn i EØS-avtalen. Finansnæringen vet lite om hva diskusjonene dreier seg om.

Hvorfor har regjeringen og Siv Jensen det så travelt med å avstå suverenitet på finansområdet og halvere den norske innskuddsgarantien? Over 300 av EUs lover og regler står i kø for å bli innlemmet i norsk finanslov. Finansminister Siv Jensen har vært i Brussel for å rydde opp i etterslepet.

– Norske myndigheter har gjort det for vanskelig for borgerne å søke sykehusbehandling i andre EØS-land, opplyser EØS-tilsynet ESA i en pressemelding.

Dårlige utsikter for jernbanen: Ingen av de fire borgerlige partiene (H, Frp, KrF og V) vil bruke vetoretten mot EUs Jernbanepakke IV. Jernbanepakken innebærer at Norge pålegges å benytte anbud på togstrekningene og en oppsplitting av NSB som allerede er gjennomført.

Vil ikkje EU gå med på å endre ei EØS-avtale som er i norsk disfavør, så får vi heller seie opp heila avtala. Vi har ein frihandelsavtale og WTO-reglar som gjeld like fullt, skriv Olaf Gjedrem i Nordnorskdebatt.no.

EUs utvikling og handelsavtaler

«Hvis EU virkelig mener noe med sine fine ord om demokrati, så må man fordømme den spanske regjeringens overgrep mot det katalanske selvstyret. Denne typen maktbruk hører ikke hjemme i et demokrati», sier Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU .

Juncker vil ha mer av det meste i EU. President Jean-Claude Juncker vil ha mer av det meste i framtidens Europa. Onsdag holdt han sin tredje "State of the Union" tale (SOTEU) i Europarlamentets plenumforsamling i Strasbourg. Juncker vil flytte enda mer makt til EU-nivået. Han ønsker blant annet at alle medlemslandene skal ta i bruk euroen.

Den britiske nettsiden BrexitCentral har laget et kort sammendrag av EU-president Jean-Claude Junckers tale i forrige uke. Her får du de mest ambisiøse ambisjonene på vegne av EU-prosjektets framtid på lenge.

Den omstridte handelsavtalen CETA mellom EU og Canada er midlertidig virksom fra i dag av.

Studentparlamentet skal jobbe for at Universitetet i Oslo blir TISA-fri sone . Med bare to stemmer mot vedtok Studentparlamentet ved UiO at de skal jobbe for at universitet blir en TISA-fri sone. – Et viktig vedtak, mener Venstrealliansen.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook