Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Tendensiøst av NRK

Tendensiøst av NRK

I en måling foretatt av NORSTAT på vegne av NRK, sier 39,6% ja, og 50,3% nei til EU.Dette framstilles av NRK nyheter 17.6.09 og av NTB som ”økt EU-oppslutning” i det norske folk. Meldingen er gjengitt i de fleste media.Problemet er at forrige NRK-måling, i mai, viste 38,6% ja og 49% nei. Siden mai har altså ja-siden gått fram 1%, mens nei-siden har gått fram 1,3%. Antall tvilere er redusert med 2,3%.

Hva i dette materialet gir grunnlag for overskriften: ”Økt EU-oppslutning”? Ingenting. Derfor gjør NRK en vri, og reproduserer den effekten som kom allerede i mai, nemlig at ja-siden har gått fram mellom mars og mai! Men hva er dette for slags journalistikk? Når begynte man en praksis med å reprodusere gammel statistikk for å få belegg for noe som påviselig seinere har endret seg – i motsatt retning?

Jeg ønsker å påpeke dette, fordi jeg mener NRK skal være varsomme. Man kan lett mistenke den ærverdige statskanalen for å ha en agenda. Kanskje det er litt for mange journalister der med sympati for tanken om norsk EU-medlemskap? Og da blir det ikke så nøye? Kanskje NTB også burde granske NRKs materiale litt kritisk før man bare lager blåkopier?

Greit å få fram da at nei-siden nå har holdt ledelsen med mellom 10 og 20% forsprang på samtlige målinger siden april 2005 – altså i 4 år og 3 måneder. At ungdom er den sterkeste nei-gruppa i befolkningen, at det er nei-flertall blant de aller fleste grupper, sosialt, inntektsmessig og geografisk - og at den eneste gruppa som notorisk har ja-flertall er høytlønte akademikere bosatt i Oslo og Akershus. Bor det mange NRK-journalister der, mon tro?

Heming Olaussen

Leder, Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook