Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Ta sommerferie Berget
Heming Olaussen

Ta sommerferie Berget

Europabevegelsens generalsekretær Grete Berget repeterer i VG 13.7. for n’te gang sine argumenter om EU som et skinnende demokratisk lys, mens Norge – derimot – er et demokratisk underskuddsforetakende. (”Fri flyt av EU-forakt”) Siden vi ikke er med i EU.

Det hele blir litt spesielt. Det er vel ikke norske politiske ledere som har sett seg nødt til å lansere en ”plan D for demokrati”, slik den svenske EU-Kommisær Margot Wahlstrøm måtte gjøre for et par år siden for å redde stumpene av demokratisk ferniss etter at de franske og nederlandske folkene sa nei til EU-grunnloven i 2005? Det er vel ikke Norge men EU som har et ”system” som gjør at man kan overse resultatet av en folkeavstemming?

Skjønt – i Norge har vi jo Europabevegelsen, som absolutt ikke respekterer det norske folkets nei til EU-medlemskap i to folkeavstemminger, i 1972 og 1994. Sånn sett finnes det jo likheter. Mellom EU og deres tilhengere her hjemme.

Det norske folk er, i følge meningsmålingene, åpenbart ikke imponert. Verken av EU eller Europabevegelsen. Jeg er heller ikke imponert. Av EU. Eller Europabevegelsen. Særlig ikke når Grete Berget & co nå har lagt seg på et nivå der EU-motstandere i Norge ikke møtes med respekt, men med påstander om at vi ”forakter EU” (Berget) eller ”hater og forakter EU” (Informasjonsleder Rebekka Borsch). Vi nærmer vel oss nå et nivå der dette begynner å bli pinlig?

Kanskje det er på tide med en sommerpause, Berget? Så kan vi møtes til høsten, i diverse EU/EØS-debatter. Om veto mot tjenestedirektivet og evt. datalagringsdirektivet, kampen mot postdirektivet, om EUs og Norges klimapolitikk, om EUs forordning om konkurranseutsetting av kollektivtrafikk, om EU-domstolens angrep på faglige rettigheter, om den franske presidentens planer for militær opprustning av EU, om ”Festning Europa” og mye mer. Det er nok å ta av. Det kommer nok dessuten til å gå både vinter og vår – mange ganger - før det norske folk lar seg overbevise om at Norge bør inn i EU. Så spar på kruttet og ta ferie. Det har vi fortjent.

Heming Olaussen

Leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook