Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Stortingsvalget kan bl...

Stortingsvalget kan bli en vinn-vinn-situasjon

Nei til EU har gjennomført en undersøkelse blant 325 stortingskandidater om deres syn på EU og muligheten for å sende en EU-søknad i neste periode. Holder meningsmålingene stikk ligger nei-siden an til å bli styrket i det neste Stortinget. Her finner du alt materialet fra undersøkelsen.

Presentasjon av funnene - Powerpoint
Alle kandidatenes svar - Excel
Hovedfunn fra undersøkelsen - Word-format
Nettavisens egen presentasjon av meningsmålingen for august - TV 2/Nettavisen.no

Nei til EU har sammenholdt svarene fra kandidatene med TNS Gallups partibarometer for TV 2-nyhetene 1. august.

Styrket nei
Av i alt 169 sier 66 kandidater utvetydig nei til EU, og hele 75 aktuelle kandidater er klare motstandere av å sende en EU-søknad i neste periode.

– Dersom bare 10 de 63 usikre kandidatene lander på et nei, kan stortinget blokkere en EU-søknad. Dette er en vinn-vinn-situasjon for nei-siden, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen. Han viser også til at begge regjeringsalternativene vil ha en selvmordsparagraf.

Ensomt Høyre
Høyre er det eneste partiet som entydig går for en EU-søknad i neste stortingsperiode.
– Ut fra denne undersøkelsen svekkes sannsynligheten for Erna Solbergs tallmagi – EU-søknad i 2007 - vesentlig, sier Olaussen.

Blant Arbeiderpartiets 44 kandidater sier bare fire ja til å sende søknad, 17 sier nei, og 23 vet ikke. Med ett unntak svarer KrFs kandidater et klart nei, mens Venstres kandidat er usikker. Frp er delt i spørsmålet.

Ikke støtte til grunnlovsendring
Undersøkelsen viser også at Høyre står nærmest alene i ønsket om en grunnlovsendring som vil gjøre det mulig å melde Norge inn med 2/3s flertall istedenfor 3/4dels flertall.

Kontaktperson: Heming Olaussen, Nei til EU, 90 15 58 94

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook