Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Sørtrønderne vil ha ha...
Klassekampen 24.12.2016 Meningsmåling EØS Sør-Trøndelag
© Faksimile Klassekampen

Sørtrønderne vil ha handelsavtale framfor EØS

En meningsmåling utført for Sør-Trøndelag Nei til EU viser at dersom valget står mellom handelsavtale eller EØS, vil et klart flertall droppet EØS-avtalen.

Meningsmålingen ble utført av Sentio i desember og på selveste julaften ble Marit Sandtrø, leder av Sør-Trøndelag Nei til EU, intervjuet over to sider i Klassekampen. Spørsmålet i undersøkelsen var: «Hvis alternativet til EØS var en handelsavtale, hva ville du stemt?». 38 prosent av trønderne svarer at de ville stemt for en handelsavtale, mens kun 24 prosent ville foretrukket EØS.

– Dette er som forventet, sa Marit Sandtrø, leder i Sør-Trøndelag Nei til EU, til Klassekampen. Hun mener støtten til EØS er bygd på falske premisser.

Mens 70 prosent nordmenn er motstandere av EU-medlemskap, er støtten til EØS-avtalen tilsynelatende sterk i befolkningen. Da Sentio på oppdrag fra Klassekampen undersøkte folks holdninger til EØS i slutten av november, fant de at 53 prosent var tilhengere av EØS-avtalen, mens 29 prosent ville stemt imot. Men den folkelige støtten til EØS forsvinner som dugg for sola når folk får velge mellom EØS og et annet alternativ.

– Folk ønsker ikke EØS. Grunnen til at man har et flertall for EØS-avtalen er skremselspropagandaen om at EU vil stenge oss ute og at vi ikke vil få solgt varene våre. Det stemmer ikke. Deler av handelen er sikret gjennom WTO-avtaler, og Norge og EU har gjensidig interesse av å bli enige på andre områder, sa Sandtrø til avisen.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook