Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Salmonella i importkjø...

Salmonella i importkjøtt - igjen, og igjen

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs landsmøte 13.11.2005

Norge har, sammen med Finland og Sverige, betydelig lavere forekomst av salmonella i næringskjeden enn de andre EØS-landene. Dette er også akseptert av EU.

I disse dager tilbakekalles 800.000 pakker importert kjøttdeig fordi kjøttet har gitt salmonellasykdom her i landet. Dette understreker det som Nei til EU og de fleste norske veterinærer gjentatte ganger har fastslått - at økt internasjonal handel med kjøttvarer vil øke spredning og forekomst av smitte i maten.

Det er for øvrig et tankekort av vi ville unngått denne situasjonen dersom vi hadde beholdt grensekontrollen av mat og dyr. Veterinæravtalen med EU fra 1998 reduserte Norges mulighet til kontroll ved grensene våre - vi skal stole på eksportlandets attester og forsikringer.

Vi importerer for tida ikke mye kjøttvarer til Norge, noe som skyldes høye tollmurer. Men dersom WTO-avtalen endres slik at tollsatsene reduseres sterkt, vil det føre til en kraftig økning i importen av mat, og Norge vil få like mye smitte via mat som mange EU-land.

Nei til EU vil advare mot en slik utvikling. Fri flyt av mat og dyr er fortsatt meget risikofylt.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook