Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / PRM: Nei til EU har fo...

PRM: Nei til EU har forståelse for tyrkisk EU-søknad

- mener folkeviljen må få komme til uttrykk

Nei til EU ser på Tyrkias søknad om medlemskap i EU som et uttrykk for et behov som er tilstede i Tyrkia, og som et uttrykk for det flertall i den tyrkiske befolkning på det nåværende tidspunkt ønsker. Vi mener likevel at det vil stille store krav til en reell demokratisk debatt i Tyrkia om medlemskap faktisk blir aktuelt på basis av de mangeårige forhandlingene landet står foran med EU, og tror også den tyrkiske økonomien vil bli stilt overfor knallharde krav, blant annet
om privatisering av offentlig sektor.

Vi synes det bare delvis er saklig dekning for at det brukes en begrunnelse om økt demokrati og bedring av menneskerettighetene for et evt. tyrkisk medlemskap. Som leder av den danske ”Folkebevægelsen mod EU” Ole Krarup sier det; ”Desverre tolererer en rekke EU-land grove brudd på menneskerettigheter, mens demokratiet i EU har store vekstsmerter”.

Krarup påpeker også at ”det er kjennetegnende for demokratiproblemene i EU, når Europarådet nå kritiserer EUs ”utenriksminister” Javier Solana for hans korridorforhandlinger i Ukraina”.

Nei til EU er heller ikke entydig overbeviste om EUs motiver for å ville forhandle med Tyrkia. Vi tror i alle fall at demokrati og menneskerettigheter er mye glasur og litt kake, men ikke hele
kaka. Tilgang til et nytt stort marked og billig arbeidskraft teller nok minst like mye, i tillegg til EUs behov for utvida ytre grenser mot nye flyktninge- og folkevandringsstrømmer fra fattigere land.

Uansett er et eventuell framtidig tyrkisk EU-medlemskap en sak for det tyrkiske folk å avgjøre.

Heming Olaussen
Leder, Nei til EU
901 55 894

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook