Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Pressemelding: – Send...
Postkasse
© aslakr

Pressemelding: – Send EUs brevvedtak i retur

– EUs postliberalisering tar ikke hensyn til Norges geografi og distriktspolitikk. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har vært klar på at dette er et regelverk Norge ikke ønsker. Regjeringen må nå klarlegge alle handlingsalternativene man har i EØS for å unngå at posttilbudet over hele landet svekkes, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen.

EUs samferdselsministere bestemte mandag at postmonopolet for levering av brev under 50 gram skal fjernes innen 1. januar 2011. EU-parlamentet har allerede gjort et tilsvarende vedtak. Dermed blir siste rest av det offentlige postmonopolet opphevet. 11 EU-land, bl.a. Hellas, Ungarn og Polen, får to år ekstra frist – 1. januar 2013 – på å liberalisere brevmarkedet.
Konsekvensene av EUs nye regler er fortsatt uklare når det gjelder muligheten for å opprettholde lik porto over hele landet for brev under 50 gram. I et liberalisert marked må tjenesten i tilfelle subsidieres, som betyr at Norge på grunn av EUs vedtak innfører kompenserende ordninger som senere kan vise seg være ulovlige ut fra statstøttereglene i EU/EØS.
– Postliberaliseringen er et eksempel på EUs udemokratiske overstyring av Norge i EØS, og er en forsmak på innholdet i et EU-medlemskap: Fri konkurranse og markedsliberalisme for enhver pris, kommenterer Olaussen.
– Nå må vi få en åpen politisk debatt om EØS er en ønskelig avtale for Norge, krever Nei til EU-lederen.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook