Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / PM: Nei til EUs landsm...
Landsmøtelogo 2007

PM: Nei til EUs landsmøte starter idag

Nei til EUs landsmøte åpner i morgen 16.11. på Sørmarka konferansesenter.

  • Hvorfor er Nei til EU den raskest voksende politiske organisasjonen i Norge – i en tid der ”alle” sier at EU-spørsmålet er uaktuelt?
  • Hvorfor er ”Democracy vs the Lisbon Treaty: REFERENDUM” en hovedparole på landsmøtet?

Nei til EU er inne i den beste verveperioden vi har hatt på rundt regnet 10 år. Organisasjonen har nå passert 27.000 betalende medlemmer, og daglig kommer det nye til. Nei til EUs leder, Heming Olaussen, tror noe av forklaringen er at folk over hele landet ønsker å protestere mot at EU, gjennom EØS-avtalen, griper stadig mer inn i det norske lokaldemokratiet.

Med nei-flertall i 2,5 år sammenhengende avholdes landsmøtet i trygg forvisning om at noen ny folkeavstemning ikke akkurat er rundt hjørnet. Likevel er det mange som er utilfreds med forholdet til EU:

- EU er på mange måter en pest og en plage, hver eneste dag. Sjølsagt skal norske myndigheter pleie et godt forhold til unionen, ikke minst for å få gjennomslag for skadebegrensende tiltak, også kalt en «aktiv europapolitikk». Slik Trond Giske gjorde da han tok kampen og beseiret ESA/EU i kampen om spilleautomatmonopolet. Men bildet er også at Norge må gi tapt, som i dommen i EFTA-domstolen om hjemfallsretten eller i alkoholpolitikk, posttjenester, matsminke eller flyplasskontroller. Lista kan gjøres mye lenger, sier Olaussen, som særlig synes EUs snubletråder i ”månelandingssaken” – CO2-rensing på Mongstad/Kårstø – er hårreisende. Det viktigste tiltaket Norge har å bidra med til klodens overlevelse hindres og treneres av EUs konkurranse- og statsstøttelovgivning. Det er totalt absurd, framholder Olaussen.

- Poenget er at EU i stadig sterkere grad blander seg inn i spørsmål vi ble forsikret om at EU ikke skulle blande seg inn i, da EØS-avtalen ble behandlet i Stortinget i 1992. EU er et system der de «fire friheter», eller markedsøkonomi, er det gyldige, overordna prinsipp. Det får konsekvenser også for Norge, og begrenser norske muligheter til å føre en sjølstendig politikk.

Vi skal bidra til at EU-medlemskapet forblir uaktuelt. Men vi vil samtidig forhindre at Norge blir et mer og mer EU-likt samfunn. Det viktigste som har skjedd i så måte, er landsmøtevedtaket i Fellesforbundet i oktober, som krevde veto mot tjenestedirektivet. Det vil vi følge opp med full styrke. I tillegg vil vi sette miljø- og klimapolitikken øverst på vår arbeidsplan, for å bidra til at Norge blir et foregangsland, og bidra til at ikke EU får senke norske ambisjoner. Vi vil dessuten pleie våre mange internasjonale kontakter for å støtte det alleuropeiske folkelige kravet om folkeavstemminger – referendums - om Lisboatraktaten, eller «Tvangstrakaten» som mange i Europa nå kaller den, avslutter Olaussen, som lover et aldri så lite oppgjør med utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin landsmøtetale fredag ettermiddag.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook