Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Norge må si nei til pa...

Norge må si nei til patentbonus

I midten av desember møter Norge og de andre medlemmene i den europeiske patentorganisasjonen (EPO). På sakslista ligger forslag om å dele ut bonus til alle ansatte fordi EPO gikk med nærmere 90 millioner euro i overskudd i 2011.

- Å dele ut bonus til ansatte er som å gi en fotballdommer betalt etter hvor mange mål han dømmer. De ansatte i EPO skal kritisk vurdere om alle patentkrav de får holder mål eller ei, helt uavhengig av om egen lommebok blir tykkere dersom patentet innvilges, sier Bell Batta Torheim, rådgiver i Utviklingsfondet.

I dag har Utviklingsfondet sammen med Naturvernforbundet, Norges Bonde- og Småbrukarlag, Spire – Utviklingsfondets Ungdom, Norges Bondelag og Nei til EU sendt brev til næringsminister Trond Giske. Det er folk fra hans departement og Patentstyret som representerer Norge på møtet i desember.

En rekke land, inkludert Tyskland, Storbritannia og Nederland, er i mot bonusutdelingen.

(Les hele brevet her)

Utviklingsfondet er i mot patent på planter, dyr, foredling og avl fordi dette setter kjepper i hjulene for videre planteforedling og dyreavl som er så viktig for matsikkerhet. Patenter øker også de multinasjonale selskapenes kontroll over matkjeden.

I Norge ble det lov med patent på planter og dyr for første gang da vi implementerte EUs patentdirektiv i 2004. Justisdepartementet evaluerer nå erfaringen med dette.

Her finner du Utviklingsfondets høringsbrev på «gjennomgang av tiltaka som vart innførte i norsk rett ved gjennomføringa av EUs patentdirektiv m.m».

Her finner du Nei til EUs høringsbrev på gjennomgangen.

Norge ble medlem av EPO i 2008.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook