Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Nok en luftballong fra...
Heming Olaussen

Nok en luftballong fra EU?

EU-kommisjonen har som strategi å gjøre seg populær blant forbrukerne, og på den måten gjøre Unionen mer spiselig for sin kritiske befolkning. Et av de tiltakene som EU-kommisjonen har kjørt fram, og som ingen flyreisende kan ha unngått å legge merke til, er ”EUs reisegaranti”, som handler om kompensasjon for forsinka og avlyste fly.

Nå viser det seg, iflg. det danske EU-parlamentsmedlem Søren Søndergaard, at EUs ombudsmann P. Nikiforos Diamandouros for kort tid siden traff en avgjørelse vedrørende klager over EUs reisegaranti for flypassasjerer. I avgjørelsen krever ombudsmannen at EU-kommisjonen retter opp sin ”ukorrekte og villedende informasjon”. I kommisjonens informasjonsmateriell blir forbrukerne og mediene presentert fakta som om flyselskapene straks skal betale kompensasjon for forsinka og avlyste fly. Ombudsmannen sier, derimot, at EUs regler ikke pålegger utbetaling av kompensasjon ved forsinkelser, og at det slett ikke skal skje ”straks”. Søndergaards kommentar er at ”avgjørelsen ikke er overraskende. EU- kommisjonens løfter til flypassasjerene er i svært høy grad kun varm luft. Med denne avgjørelsen har ombudsmannen punktert enda en av EUs store og kulørte reklameballonger. Passasjerene er holdt for narr!”

Fra Nei til EUs side vil vi advare: 2007 blir det året EU kommer til å sende opp ”all time high” med reklameballonger! Nå skal 50-års jubileet for Roma-traktaten feires med pomp og prakt, i Firenze, Berlin og Roma. ”EU som fredsprosjekt” skal det stå på en ballong. ”EU som foregangsunion på miljø” på en annen. ”EU for velferd, solidaritet og humanisme” på den tredje. Osv. osv. Her hjemme har vi allerede sett oppspillet i diverse innlegg fra Europabevegelsen som krever at EU skal få Nobels fredspris i 2007. Nei, var det likt seg: Mindre kan jo ikke gjøre det! Men spør vanlige folk i Afrika, Latin-Amerika, Midt-Østen eller Asia om de synes EU fortjener fredsprisen? Når skal ja-entusiastene her hjemme besinne seg i sin eurosentristitet og vestlige sjølgodhet?

Heming Olaussen

Leder, Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook