Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Nei til EUs forventnin...

Nei til EUs forventninger til regjeringas kommende stortingsmelding EØS pluss

Nei til EU er enig med regjeringa i at de muligheter som finnes i EØS-avtalen må utnyttes best mulig for å sikre vitale norske interesser overfor EU. Ikke minst riksrevisjonens omfattende kritikk av tidligere regjeringers passivitet overfor EU viser at dette er nødvendig. Vi ser fram til en beskrivelse av hvilke strategier og virkemidler regjeringa ønsker å bruke. Samtidig håper vi regjeringa ikke vil underslå hvilket problem EØS representerer, nettopp for vitale norske interesser.Vi kan nevne tjenestedirektivet, hjemfallsspørsmålet, genmodifiserte organismer, kjemikaliedirektivet Reach, spilleautomatmonopolet – for å ta noen av de mest aktuelle sakene der EUs politikk står i motsetning til Soria Moria-erklæringa og/eller vedtak i Stortinget.

EØS er en trussel mot folkestyret, spesielt dersom ikke den mye omtalte vetoretten i EØS-avtalen tas i bruk.

Nei til EU vil utfordre regjeringa til å ikke ukritisk forholde seg til EØS-avtalen i våre handelsmessige forbindelser med EU. Spørsmålet er om ikke vitale norske, økonomiske interesser ville kunne ivaretas bedre via et avtaleverk der Norge ville opprettholde større grad av nasjonal kontroll enn det EØS-avtalen gjør, med sin innebygde dynamikk.

Nei til EU ber derfor regjeringa foreta en offentlig utredning om alternativene til EØS, som en forlengelse av EØS pluss.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook