Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Nei-flertall i 12 mnd...

Nei-flertall i 12 mnd på rad

Pressemelding 3.april 06

Nei til EU konstaterer med tilfredshet at det norske folk i 12 måneder på rad har sagt nei til norsk EU-medlemskap, i følge meningsmålingsinstituttet Sentio. I juni 2005 – etter det franske og nederlandske nei til EU-grunnloven - fikk nei-flertallet et kvante-forsprang, og har siden ligget på i gjennomsnitt 13-14% forsprang på ja-siden. Dette bekreftes også av andre målinger, som Norstat (NRK) som i mars ga nei-siden en ledelse på 15%.

- På et slikt grunnlag er vi milevidt unna ja-sidens forutsetning om et "varig, betydelig forsprang for ja-siden", som forutsetning for en ny medlemskapsdebatt, sier Nei til EUs leder, Heming Olaussen, og legger til:

- Med et høyst uklart EU, med betydelig motstand mot EU-prosjektet blant folket i EU, med en Regjering som har fredet medlemskapsspørsmålet ut stortingsperioden, og med et historisk sterkt Nei til EU, ser vi meget lyst på kampen om norsk EU-medlemskap. Derimot ønsker vi nå å åpne opp et lukket om i norsk EU-debatt, og eliminere det demokratiske underskuddet i Norge som heter ”tabuet om EØS”, sier Nei-lederen.

Nei til EU registerer med tilfredshet at utenriksminister Gahr Støre ønsker en "åpen Europadebatt". Vi antar at han mener en åpen debatt om Norges forhold til EU. Han redegjorde til dels detaljert i et foredrag i helga for alle de gode sidene ved EØS. Betenkelighetene ble forbigått i noen få setninger. Nei til EU forventer at Regjeringa tar sitt mantra om "åpen debatt" på alvor. Det betyr også å åpne opp for den virkelige EØS-debatten; Hva er bra og hva er dårlig ved EØS? Hvorfor bruker ikke Norge veto-retten når norske interesser trues? Hva kan være alternativer til EØS-avtalen?

Gahr Støre har annonsert at han vil åpne et nytt Europaforum for åpne debatten om Europas utvikling og Norges stilling. Nei til EU tar med glede i mot invitasjonen. Vi forbeholder oss sjølsagt retten til å ta opp de problemstillinger som angår folk i Norge direkte, som tjenestedirektivet, hjemfallsretten, genmodifiserte organismer og Reach, for å nevne noe. Vi håper at de politiske partiene, Regjeringa og UD ikke går ned i gamle skyttergraver og nekter å diskutere EØS på en åpen og dialogfremmende måte.

……………

Heming Olaussen
Leder, Nei til EU
90155894

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook