Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Minneord: Gunnar Album

Minneord: Gunnar Album

Gunnar Album er død etter en tids sykdom. Med det har miljømotstanden mot EU og kampen for bærekraftig fiskeri mistet en viktig stemme.

Album, som på begynnelsen av 1990-tallet var daglig leder i Natur og Ungdom, var en av de tidlige pådriverne for en miljøfilosofisk, økologibasert motstand mot EU. Kritikken rettet seg ikke bare mot norsk medlemskap i EU, men sto for en grunnleggende avvisning av det vekstsamfunnet som EU representerer. Album var medredaktør for boken Supermarked eller felles framtid? EF, økokrisen og Norges valg, utgitt i 1991, som ble et startskudd for miljødebatten om EØS og EU. Perspektivene i boken preget neisidens miljøargumentasjon mot EU.

Album var dessuten en av pådriverne bak Vega-erklæringen fra 1992, der underskriverne etter et folkemøte på den nordlandske øya samlet seg om «å opprette et arbeidsfellesskap med det mål å bevare Norges uavhengighet overfor EF... »

I 1994 var Album leder i Nordland Nei til EU.

Med base i Steigen i Nordland, ledet Album Naturvernforbundets Barentshavskontor gjennom en årrekke, og arbeidet med både nasjonal og internasjonal fiskeripolitikk. Han er også medforfatter av en fagbok om bærekraftig fiskeri i Nord-Norge.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook