Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Mediebildet: Go'efta o...

Norge vil ikke ha Union Jack med i flaggborgen til EFTA. Ubegripelig, mener de fleste.

Mediebildet: Go'efta og Gomorra

Det å avkle EØS-avtalen er en dødssynd som kan avstedkomme ild og svovel fra herrene i Brussel.

Mens Island hilser Storbritannia velkommen inn i EFTA, er Norge redd for at britene kan komme til å besudle EØS-avtalen. Dét er regjeringspartiene og Arbeiderpartiet skjønt enige om.

Næringsministeren vil absolutt ikke ha noen ny EØS-debatt , mens Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre brummer: «Ikke rør EØS!»

Tore Myhre fra NHO følger opp med at «(d)ersom Storbritannia skulle bli med i EØS, må vi regne med at de vil benytte seg av den formelle retten som eksisterer i EØS-avtalen til å la være å ta inn ny lovgivning.» Gud forby!

Når NHO har talt, kan ikke LO-lederen være dårligere. Gerd Kristiansen er frustrert over at Erna Solberg med sin «nedsnakking» har gitt EØS-motstanderne «ny legitimet» . Det er nok spesielt EØS-motstanderne i egne rekker hun har i tankene. Som for eksempel El og IT-forbundet og Jan Olav Andersen, som peker på et EU uten folkelig forankring .

– Dere er ikke velkomne!

Dette er bakgrunnen for at Norge setter foten i døra for britisk medlemskap i frihandelsforbundet EFTA , og bruker kjøttvekta si i forhold til Sveits, Island og Liechtenstein. Hva folket måtte mene, er som vanlig ikke så vesentlig. Vår egen, høyst uoffisielle, meningsmåling på nett viser at ni av ti vil at Norge inviterer britene inn i EFTA.

«Get back to where you once belonged», sang Beatles i sin tid. Nå sier den gamle trommisen Ringo Starr at han tror Brexit er bra for Storbritannia.

Siv ut av skapet?

Fremskrittspartiets leder har blitt omvendt fra Ja til Nei når det gjelder EU. Det gleder vi oss naturligvis over. Hennes EU-skepsis virker likevel ikke helt overbevisende, sett i lys av finansminister Siv Jensens iver etter å underlegge Norge EUs finanstilsyn. Men vi kan jo håpe på at hun vil ombestemme seg her også?

Lederen for Ja-folket er overbevist om at Brexit vil få nordmenn til å ønske EU-medlemskap . Det tror ikke Nei-Kathrine. Hun mener tvert imot at tida er inne for å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale. 

Brexit og demokrati

«Demokrati er å lytte til hva flertallet sier når alle får være med å si hva de mener. Demokrati er å ha respekt for avgjørelsen etterpå. Og ikke minst, demokrati er å tåle å tape .» Kathrine Kleveland fra Nei til EU ser seg nødt til å minne de eurofile om en del ting som burde være selvsagte.

EU-kommisjonen og den britiske Remain-sida må være tidenes dårligste tapere. De forlanger ikke bare omkamp, men gråter krokodilletårer for de unge og produserer fiktive underskrifter for å få det til. I London gikk tusener ut i gata fordi resultatet ikke ble som de ville.

En sur EU-kommisjon vil slutte å bruke engelsk . Det var jo riktig hensynsfullt overfor de små medlemsstatene Irland og Malta!

Mer enn hver tredje skotte stemte også for Brexit, men førsteminister Nicola Sturgeon har på vegne av flertallet forsøkt å overbevise EU om at Skottland må få bli. Klemmer og smil fra Juncker til tross, Spania helte raskt kaldt vann i blodet på skottene. Statsminister Rajoy frykter for et løsrevet Catalonia. – Går Storbritannia ut, går Skottland også , slår han fast.

Brexit handlet ikke om innvandringsfrykt , svarte Boris Johnson på anklagene mot Leave-kampanjen. Han kan støtte seg på undersøkelser som bekrefter at sjølråderett var viktigste grunn til at et flertall av britene sa farvel til EU.

I ledelsen for både det konservative partiet og Labour har det i kjølvannet av Brexit vært politiske blodbad og regelrette kupp rettet mot henholdsvis Boris Johnson og Jeremy Corbyn. Nå trekker også UKIP-leder Nigel Farage seg som leder, og sier at han har «gjort sitt». Sammen med Boris Johnson var han en av frontfigurene på Leave-sida.

Venstremotstand

Man kan lett få inntrykk av at EU-motstand er et reint høyrefenomen i Europa. Slik er det selvfølgelig ikke. Lexit (Left Exit Network) lanserte denne uka et opprop mot euroen og integrasjonspolitikken.

Også tidligere Nei til EU-leder Heming Olaussen (SV) oppfordrer den europeiske venstresida til å gripe dagen .

CETA og TTIP

Bak overskriftene om følgene av Brexit kommer det fram at EU-toppene vil hoppe bukk over de nasjonale parlamentene for å presse fram investeringsavtalen med Canada, CETA. CETA er «lillebroren» som skal bane vei for den større Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) som EU og USA forhandler om.

Kansler Angela Merkel har også gjort det klart at TTIP-forhandlingene vil fortsette som planlagt , selv om Storbritannia nå er ute.

Grekerne er de som er aller mest misfornøyde med EU-medlemskapet . Likevel er det få som tør å kreve utmelding. Etter at Hellas først godtok ultimatumet fra troikaen og har lagt offentlig eiendom ut på billigsalg, sitter de i klisteret. – Hellas kommer til å ende opp som et protektorat under Tyskland, med svært billig arbeidskraft, spår en hotelleier overfor VG.

God sommer

Etter Brexit har det strømmet nye medlemmer til Nei til EU . Men vi har plass til mange flere!

Dette er siste ukeoppsummering av mediebildet før vi er tilbake igjen i august. Men vi vil fortsatt legge ut en og annen nyhet på facebook og twitter i ferietida. God sommer!

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook