Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Mediebildet: – Brexit...
© James William Holland

Kathrine Kleveland og Hilde Loftesnes Nylén ved presseteltene utenfor Westminster Abbey morgenen etter folkeavstemningen.

Mediebildet: – Brexit gir muligheter for ny EØS-debatt!

– Nei til EU er glade for at Storbritannia valgte å gå ut av EU, sier Kathrine Kleveland. – Brexit utløser en helt nødvendig debatt om EUs framtid og om hvordan folk skal bli hørt i utviklingen av framtidas Europa.

– Vi vil takke for den store innsatsen fra hele organisasjonen. Brexit vil måtte føre til selvransakelse i EU og et oppgjør med den elitestyrte utviklingen unionen har hatt til nå, sier hun.

– For Norge vil Brexit føre til ny debatt om EØS-avtalen. Mest sannsynlig er det at Storbritannia inngår en eller flere handels- og samarbeidsavtaler med EU. En britisk handelsavtale med EU vil være spikeren i kista for påstanden om at det ikke finnes alternativer til EØS-avtalen.

60 nye medlemmer i Nei til EU
– Nei til EU har fått 60 nye medlemmer etter folkeavstemningen. Det er tydelig at mange forventer en fornyet EU- og EØS-debatt som følge av Brexit.

Nei til EU har opplevd en medieinteresse som vi må langt tilbake for å finne maken til.

– Vi har vært på BBC Radio, ITV, ZDF, NRK Alltid Nyheter, TV2, NRK Ytring, VG, Nyhetskanalen og mange, mange flere i samband med folkeavstemningsresultatet, sier Kleveland.

Gode analyser
Den islandske presidenten Ólafur Ragnar Grímsson meiner Brexit er godt nytt for Island og åpner nye muligheter.

– Først og fremst er dette det mest alvorlige tilbakeslaget EU-ledelsen har fått på veldig lenge. Og en dom som er så hard at det er vanskelig å fine ord for å beskrive denne historiske hendelsen, sier Grímsson.

– For mye Grünerløkka, for lite Grong, skriver Michael Brøndbo i Nationen.

– Norske politikere har noe å lære av britene som tapte «Brexit»-folkeavstemningen. Nærmere bestemt hva som skjer når politikere og velgere slutter å høre på hverandre.

– Det er helt åpenbart at mange velgere utenfor de stiligste delene av London opplever at politikere ser dem ovenfra og utenfra. De skifter ikke mening hvis politikerne kaller dem rasister og idioter.

– Halve Storbritannia har ikke blitt høyreekstreme, sier Marit Arnstad (Sp) til Aftenposten.

Hun  advarer mot å tro at Brexit er et tegn på at britiske høyreekstreme krefter er på fremmarsj, og mener reaksjonene på Brexit er preget av sjokk. Hun advarer mot å tro at høyreekstreme nasjonalister har overtatt.

– Det kommer mange sterke reaksjoner på at flertallet nå har stemt for å forlate EU, sier Arnstad til Adresseavisen. Børsene stuper og mange er bekymret for Europas fremtid. Jeg tror de reaksjonene er preget av sjokk over det som har skjedd. Europeiske land kommer til å fortsette å handle med hverandre, sier Arnstad.

Brexit viser at folk i Europa har fått nok av å bli diktert av finansmarkedet. Men vi er redde for at høyreekstreme skal slå mynt på britenes EU-exit. Derfor er det livsviktig at vi som har andre verdier basert på internasjonalisme, demokrati og likhet handler raskt. Et bedre Storbritannia kan inspirere et bedre Europa, sier det europeiske Attac-nettverket i denne uttalelsen.

– På ruinene av det gamle bygges det nytt. Slik har det alltid vært. EU har strukket seg for langt, og har nå fått beskjed om å begrense seg, og det kommer unionen også til å gjøre, skriver Christian Torseth , leder i Nordland Nei til EU.

– I dette ligger en stor mulighet for Norge, hvis vi evner å følge opp. Storbritannias EU-exit bør derfor få oss til å følge nøye med, ikke bare i Europa, men også på hjemmebane. Spørsmålet blir, hva gjør du nå, Erna?

Fra skremselspropaganda til beroligelse
Det uventede resultatet tvinget EU-ledelsen til å snu 180 grader i retorikken. Skremselspropagandaen om de katastrofale konsekvensene ved et Brexit måtte byttes ut med beroligelse og budskapet er at det fortsatt fins en framtid, selv uten Storbritannia i EU.

For noen dager siden truet han med «sammenbrudd for vestlig politisk sivilisasjon» hvis britene sa bye-bye. Nå advarer EU-presidenten mot «hysteriske reaksjoner» og sier indirekte at et amputert EU kan bli et sterkere EU.

Tyskland sies å ville tilby Storbritannia et tilknyttet medlemskap. Ifølge et internt dokument fra det tyske finansdepartementet ønsker de å tilby Storbritannia et tilknyttet medlemskap.

Statsminister David Cameron trekker seg etter nederlaget. Samtidig forbereder Skottlands førsteminister å reise krav om en ny folkeavstemning om skotsk sjølstyre.

Norske reaksjoner
Nye toner fra Erna Solberg: Kort tid før den britiske folkeavstemningen advarte statsministeren britene og sa at de ville «hate» en norsk løsning som EØS. Nå, i nederlagets stund, viser Solberg til at «Norge har en EØS-avtale som hun sier at tjener oss veldig godt» og framstiller handelsforbindelsene med Storbritannia som lite viktige…

– Dette er en stor endring i det som skjer rundt oss. Det kommer til å skape noen politiske utfordringer for Europa fremover, sier statsminister Erna Solberg etter nattens «Brexit», i følge NRK .

En sørgmodig Støre tror ikke Brexit vil påvirke norsk EU-debatt.

– Vi har en EØS-avtale som har bredt flertall på Stortinget og blant velgerne, sier han til NRK.

På Stortinget, ja. Men blant velgerne? La oss få en EØS-debatt! ‪

Vil Sverige og Danmark også ut av EU?
Det rører seg hos broderfolket også. Den svenske regjeringens støtteparti Vänsterpartiet «vill att regeringen tar initiativ för att omförhandla det svenska EU-medlemskapet och för att EU ska erbjuda Storbritannien ett förbättrat EES-avtal».

Brexit åpner nye muligheter for EU-motstanden i hele Europa. Blir Danmark nestemann ut av Unionen? Folkebevægelsen mod EU vil ha ny dansk avstemning.

Norsk debatt
Rødt vil ha EØS-avstemning. Partiet Rødt vil ha folkeavstemning om EØS-avtalen om britene stemmer for å forlate EU.

– Ingen skjønner poenget med det norske standpunktet, sier Jan Erik Grindheim, leder i Europabevegelsen.

– At vi fortsatt tar egne beslutninger om landbruk, fiskeri, økonomi og utenrikspolitikk er en av grunnehttp://filternyheter.no/70-prosent-av-nordmenn-er-fornoyde-men-vi-vil-for-all-del-ikke-anbefale-det-for-andre/ ne til at nordmenn er så fornøyde med å stå utenfor, sier Nei til EU-leder Kathrine Kleveland.

Bål og god stemning Sankthansaften da Sortland Nei til EU inviterte til tippekonkurranse om utfallet av folkeavstemninga i Storbritannia. Etter resultatet var klart tipper vi at stemninga ble enda høyere!

Kathrine Kleveland og Trygve Magnus Slagsvold Vedum
© Twitter/Retriever

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook