Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / - Lisboatraktaten hist...

- Lisboatraktaten historisk høydepunkt i arroganse

Pressemelding fra Nei til EU 19.10.07:

For to år siden ble befolkningen i Frankrike og Nederland bedt om å ta stilling til EU-grunnloven, og ga et entydig nei tilbake. To år senere er grunnloven tilbake etter et overfladisk fasadearbeid, og denne gangen tør ikke EU-eliten la sine befolkninger gå til folkeavstemning.

– Med nattens vedtak i Lisboa når EUs toppsjefer et foreløpig historisk høydepunkt i arroganseutøvelse. Enkelte begreper er endret, men i substans er traktaten nesten identisk med det som ble avvist i folkeavstemninger for to år siden, sier Nei til EUs nestleder Maria Walberg.

EU har omdøpt den omstridte grunnlovstraktaten til "reformtraktat". Den kan snarere kalles en "tvangstraktat". Lisboatraktaten påtvinger bl.a. medlemslandene felles EU-forsvar, EU-president og utenriksminister, domstolen får utvidet kompetanse på flere områder, landene mister vetorett på en rekke områder som energi- og vitenskapspolitikken og EU får mer makt i sosial- og sysselsettingspolitikken. De minste landene mister mest innflytelse gjennom nye stemmeregler og færre EU-kommissærer.

En meningsmåling i Financial Times denne uken viste en overveldende støtte for kravet om folkeavstemninger om den nye traktaten i de største EU-landene, bl.a. 76 prosent av tyskerne, 75 prosent av britene og 63 prosent av franskmennene.

– Det er brudd på alle demokratiske spilleregler hvis EU-lederne overser kravet om folkeavstemninger og tvinger igjennom Lisboatraktaten, sier Maria Walberg.

For mer informasjon: Maria Walberg, nestleder i Nei til EU: tlf. 97 72 45 06.

 

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook