Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Leders tale

Om Nei til EU

Ditt fylke

Heming Olaussen på talerstolen på Landsmøtet 2006

Leders tale

2006 ble et år da den ballongen som heter ”drømmen om Europa” – dvs. drømmen om et norsk EU-medlemskap gikk helt tom for luft. Dere har alle sett en ballong som har vært blåst opp, og som lufta har gått ut av. En ulekker fille, som likevel har det sympatiske kjennetegn ved seg at det er nesten komplett umulig å få luft inn igjen i ballongen, fordi den er knytt igjen i åpningen.

Last ned hele leders tale

Hentet fra leders tale:

Men vi er altså ikke blåøyde eller naive, vi har ingen illusjoner om ja-sida, vi er realistiske nok til å innse at EU kan komme på sporet igjen, og vi innser at også det norske velgerfolket kan skifte sympati på nytt, tross alt.

EU er noe for seg sjøl. Hvem har ellers hørt om en politisk union basert på markedsliberalistiske grunnprinsipper, men med en slags aktiv stat som sørger for at nasjonalstatene ikke legger seg for mye oppi hva over-staten driver med?

Vi kan raljere over EU. Vi kan ironisere og trekke på skuldrene, gråte eller le. Men vi kan ikke ignorere det faktum at Europaunionen er der, det indre markedet utvides i bredde og dybde, og EØS-avtalen påvirker Norge, jeg hadde nær sagt, til siste desiliter.

Norges rolle er viktig fordi mange land lytter til norske forhandlere. De stoler på Norge”. Og til slutt: ”Mistillit er et meget stort problem i denne (Kyoto-)prosessen”, sier Sawyer: ”Det er bedre med en klar stemme fra nord, enn at den skal drukne i EUs interne uenighet”, alt mens han håper Norge holder seg unna EU…!

Tjenestedirektivet:

Det er nå vedtatt i EU-parlamentet. Kun rein sandpåstrøing gjenstår. Nå er tida for påvirkning ute – nå må Norge ta stilling, etter at direktivet er kommer hit til lands, ventelig i begynnelsen av 2007. Da har Regjeringa stadig inntil tre år på seg. Det er ikke venta at de vil ta stilling i hvert fall i første halvår 2007.

Det som er bra, er at LO ikke har bestemt seg. LOs konklusjon vil bli viktig! Det var også bra å se at Fellesforbundet kom ut med en ”balansert” uttalelse om saken. Men tida for balansekunster er over. Nå er tida kommet for å velge side.

De store ordene, de fete overskriftene, de engstelige formaningene, de livredde advarslene, de dårlig skjulte truslene: Om fiskeeksporten som vil gå nedenom, om industrien som vil tape i konkurransen, om alle de smertelige sår norsk arbeidsliv vil bli påført – av det ellers så eiegode og fredselskende EU – dersom vi virkelig sier NEI! Et nytt NEI fra NORD? Utenkelig. Uansvarlig. Ubegripelig. Usmakelig. Vil de virkelig bruke sine rettigheter? Det var da ikke sånn det var ment?

Utenkelig. Uansvarlig. Ubegripelig. Usmakelig. Vil de virkelig bruke sine rettigheter? Det var da ikke sånn det var ment?

Det er bare å stålsette seg – nok en gang! Alle skrømtene som lå bak i skapet skal fram og ristes støv av. Torbjørn Jagland skal skrive bekymra artikler. NHO-presidenten skal forklare at vi risikerer å havne utenfor den europeiske kulturkrets og Paal Frisvold skal fortelle at det eneste som nytter er å bli med i EU. Riktignok er direktivet vedtatt, men du verden så mange gode spisesteder han veit om i Brussel.

2007 blir sannsynligvis det viktigste året i Nei til EUs historie siden 1994.

Nå skal vi vise at vi ikke har glemt gamle kunster – og vi skal vise noen nye!

Folket i bevegelse med folkebevegelsen Nei til EU!

Takk for meg.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook