Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / La ikke EØS bestemme s...

La ikke EØS bestemme strømprisene til industrien

Uttalelse fra Nei til EU om industrikraftregime 12. juni 2007

Nei til EU støtter kravet om "industrikraft nå". Stortinget og regjeringen må ikke la EØS-avtalens regler sette tusenvis av industriarbeidsplasser på spill.

Onsdag 13. juni demonstrerer industriarbeidere, bedriftsledere og ordførere fra hele landet foran Stortinget med kravet: "Industrikraft nå". Titusenvis av industriarbeidsplasser er avhengig av tilgang til langsiktig kraft til forutsigbare priser. Nedleggelser vil ramme økonomi og velferdstilbudet i kommuner over hele landet. Norsk industriproduksjon har en av verdens høyeste miljøstandarder, derfor er det god miljøpolitikk å hindre at produksjonen flytter utenlands.

Dagens industrikraftkontrakter utløper snart. Regjeringen og et klart flertall på Stortinget har varslet at de ønsker å sikre lokalsamfunn over det ganske land ved å tilby nye industrikraftkontrakter til nøkkelbedrifter. Men konkurransereglene i EØS forbyr i utgangspunktet slike kraftavtaler. Regjeringen har i lang tid forhandlet med overvåkingsorganet ESA for få godkjennelse til nye avtaler. Disse forhandlingene har ikke ført fram. Nå må regjeringen legge fram sitt forslag til nye avtaler i full offentlighet. Lokalsamfunn, fagforeninger og bedrifter har krav på å vite hvilket forslag regjeringen har arbeidet fram.

Nei til EU mener det må være opp til det norske Storting å bestemme hvordan vi skal bruke våre rike naturressurser – ikke EU gjennom EØS-regelverket. Uten forutsigbare avtaler og med markedspris på kraft er utflagging alternativet for mange bedrifter.

Automatsaken, der EFTA-domstolen ga Norge medhold på tvers av ESAs krav, viser at politisk press og gode argumenter kan føre fram. Regjering og Storting må nå si klart fra om at Norge ikke finner seg i at EØS-avtalen brukes av EU til å hindre at landet og energiressursene tas i bruk slik flertallet ønsker.

---

For kommentarer:
Heming Olaussen, leder
90155894

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook