Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Kaosprosjektet EU
EU-flagget
© EU

Kaosprosjektet EU

I samband med EU-toppmøtet 11.2. er situasjonen:

  • Euro er i krise
  • Arbeidsløsheten stiger og stiger
  • Sosial uro og regjeringskriser på gang
  • Europahær skaper frykt i medlemsland
  • Lisboatraktaten er til besvær

Denne situasjonsrapporten fra dagens EU viser et kaosprosjekt som det norske folk i dag bør takke Nei til EU og nei-siden i Norge for at vi slapp unna både i 1972 og i 1994. Nå bør snart ideen om norsk medlemskap begraves for godt.

Euro i krise.

Ideen om en felles valuta for veldig ulike økonomier viser seg å være akkurat så feil som nei-siden sa før den ble innført, mot bl.a. 80% av tyskernes ønske. Euro var en solskinnshistorie – så lenge de økonomiske konjunkturer pekte opp. Men en valutas holdbarhet testes i nedgangstider. Nå er Hellas hardt ute å kjøre, Portugal og Spania har store vansker, Italia har store underliggende problemer, Belgia og Irland har store vansker, og Holland og til og med Tyskland kan stå for tur, mens Frankrike ikke klarer 3 % - kravet til budsjettunderskuddet; Mange uavhengige og seriøse analytikere stiller spørsmål ved om Euro, dvs. ØMU (den Økonomisk-Monetære Union) kan overleve den økonomiske krisa. De kriseramma enkeltstatene hindres i å gjøre det som kunne virket; Devaluering og høyere rente. I stedet tvinges de av EUs markedsliberale doktriner til å kutte i offentlig sektor, redusere lønninger og pensjoner, privatisere – dvs. gjøre mer av det som i sin tid førte til krisen; Slippe markedskreftene fri og la vanlige folk betale regningene. Aldri har noe EU-land blitt utsatt for en så ydmykende, detaljert og overstyrende ”redningsplan” som den EU nå har pålagt grekerne.

Økt arbeidsløshet.

Med en arbeidsløshet på ca. 10% i Euro-sonen, ørlite mindre i EU 27, med 18,8% ledighet i Spania og en skyhøy ungdomsledighet i en rekke land, er det paradoksalt at EU tvinger fram økt ledighet som svar på krisa. Motsatt det Norge gjorde for et år siden – med hard satsing på offentlig sektor og offentlige arbeidsoppdrag – vil EUs oppskrifter skape økt arbeidsløshet og mer fattigdom. EU går mot et amerikansk type arbeidsmarked, der du kan være fattig sjøl med 2-3 jobber fordi lønningene blir så ekstremt lave for vanlige arbeidsfolk. De rike stikker av gårde med bonuser og opsjoner, og klasseskillene øker. Som en gresk fagforeningsmann sa det til Reuter: ”Vi ønsker ikke høye lønninger, bare nok til å leve anstendig. Vi vil ikke reduseres til tiggere”.

Sosial uro og regjeringskriser

EUs oppskrift møtes med streiker og demonstrasjoner. I Hellas og i hele Europa. Titusener av offentlig ansatte vil ta til gatene i dagene som kommer. Arbeidsfolk opplever det som blodig urettferdig at det er de som skal betale for bankledernes elleville spekulasjoner, samtidig som de peker på at inndratt kjøpekraft hos offentlig ansatte gir utslag på lavere aktivitet også i privat sektor. Spiralen går nedover. Hoder kan komme til å rulle. I Danmark er det dystre spådommer både om økonomien og om statsminister Løkke Rasmussens framtid. Flere kan komme til å sitte svært utrygt i stolene sine.

Europahær?

Midt oppi denne svært krevende situasjonen kan det virke som om den tyske utenriksministeren er tonedøv – eller i det minste svært umusikalsk. På en internasjonal sikkerhetskonferanse i Munchen har Guido Westervelle tatt til orde for en Europahær. Det har fått den danske forsvarsminister Sten Gade til å protestere for full musikk. Han skjønner jo at den danske ja-elitens forsøk på å omvende danskene til å droppe sine forsvarsforbehold går fløyten dersom de tyske ideer skulle vinne fram. Westervelle møtes helt sikkert ikke med begeistring i Dublin, London, Stockholm osv. heller. Et nytt kapittel om interne EU-motsetninger er åpnet.

Lisboatraktat til besvær

Som om det ikke skulle være nok med det kaoset som har avtegnet seg etter at Lisboatraktaten ble realisert; Nå holder EU seg med en utpekt president (Van Rompoy), en utenriksminister (Baronesse Ashton), en EU-Kommisjonspresident (Barosso) og et formannskapsland (p.t. Spania med statsminister Zapatero). Kaoset har allerede ført til at president Obama har avlyst sitt besøk til EU-toppmøtet i mars. EU vil kanskje finne ut av rangordningsproblemene sine. Verre blir det når det går opp for noen og en hver hvor mye makt som nå er sentralisert til de største EU-landene, og til EU-domstolen. Kaosprosjektet EU vil leve videre i lang tid framover. Uten Norge. Heldigvis.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook