Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Hvilken avtale vil bri...

Aktiviteter

Flere aktiviteter
© Nei til EU / John Øyslebø

Leder i internasjonalt utvalg i Nei til EU, Helle Hagenau

Hvilken avtale vil britene nå gå inn for med EU?

Hvilken avtale vil britene nå gå inn for med EU? – var et sentralt spørsmål da Aust-Agder Nei til EU avholdt åpent møte om Brexit og EFTA sist tirsdag i Arendal.

Leder i internasjonalt utvalg i Nei til EU, Helle Hagenau innledet og ga kunnskapspåfyll til de mange fremmøtte. Hun var aktiv i forkant av folkeavstemningen som var i Storbritannia 23. juni og hadde flere reiser dit både foran og under folkeavstemningen. Helle Hagenau kjenner Storbritannia og politikken der ganske godt og hadde analysert talla som var kommet frem i forbindelse med folkeavstemningen. Helle Hagenau vurderte også om britenes alternativer kan bli en vanlig bilateral handelsavtale med EU, det norske alternativet EØS, EFTA-medlemskap eller om det blir en egen britisk løsning og kom med forskjellige betraktninger omkring disse alternativene. EØS-alternativet hadde hun liten tro på. Britene vil distansere seg fra Brussel og da blir en EØS-avtale for bindende. En egen britisk løsning hadde hun vel mest tro på.

EFTA, som er et mellomstatlig samarbeid er et alternativ som flere nevner kan være britenes alternativ. Helle Hagenau forklarte dei mange fremmøtte tilhørerne derfor hva EFTA egentlig er da EFTA har vært lite debattert de siste årene i Norge, men som nå kommer mer i fokus igjen etter britenes utmeldelse av EU.

Helle Hagenau tok også for seg konsekvensene for EU etter Brexit. Blir det "Europas Forente Stater" eller får Brexit en dominoeffekt der flere land ønsker å melde seg ut? Eller humper EU videre i det samme sporet som dei er i dag? Kvelden ble avsluttet med et fylkesrådsmøte for Aust-Agder Nei til EU der flere organisasjonsmessige saker ble debattert og vedtatt.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook