Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Hva skjedde med Island?
Islandkart

Hva skjedde med Island?

Heming Olaussen i Nationen:

Høsten 2008 smalt Icesave-bomben på Island: Den voldsomt ekspansive islandske banksektoren viste seg å være bygget på nyliberalismens luftslott; Lånte penger og troen på evig vekst.

Bankkrisa på Island ble fulgt av en politisk krise, der det konservative regjeringspartiet måtte gå, og ble fulgt av historiens første rød-grønne. Sosialdemokratene så for første gang sin reelle sjanse til å få gjennom sin mangeårige hjertesak: Islandsk EU-medlemskap, og satte som betingelse i regjeringsforhandlingene med de VenstreGrønne at det skulle søkes og forhandles om et slikt. Søknad ble presset gjennom Alltinget med knapp margin og med en splitta regjering, og sommeren 2009 ble søknaden levert. EU vedtok på sitt toppmøte i juni i år å godkjenne søknaden, og forhandlinger kan begynne.

Island er altså på vei inn i EU? Og dette vil få konsekvenser for Norge?

For alle som har fulgt med i norske medier 2008-2009 må det jo fortone seg slik. Ja-siden her hjemme jublet over det de trodde skulle bli en uventet drahjelp utenfra. VG og dav. Generalsekretær Grete Berget i Europabevegelsen spådde et snarlig norsk EU-medlemskap. Erna Solberg m.fl. hevdet at EØS-avtalen ville falle som et resultat av det kommende medlemskapet, og da har som kjent Norge kun ett alternativ; Medlemskap. Overdrivelsene fra norske ja-politikere (med noen unntak, bl.a. utenriksminister Støre) og ja-media var til dels hysteriske. De av oss som prøvde å helle litt kaldt vann i blodet på entusiastene ble æresskjelt. VG kalte meg nærmest for en idiot og en typisk nisselue-neimann som nektet å se fakta i øynene.

Nå skriver vi sommeren 2010. Klarsignal for medlemskapsforhandlinger mellom EU og Island er gitt. Men det er stille i norske medier og på norsk ja-side. Hva har skjedd?

På Island som i Norge: Det er det fordømte folket som setter seg på bakbeina. Fra i panikk å tro at EU og Euro kunne være en løsning høsten 2008 snudde målingene allerede i 2009, og nei-flertallet på Island likner det norske. Ca. 60% sier nei, 25% ja, 15% vet ikke er bildet på flere målinger. Men mer enn det: Et flertall av islendingene ønsker nå at regjeringa skal trekke EU-søknaden og slett ikke forhandle i det hele tatt. Den islandske økonomien er på bedringens vei, etter at krona i praksis er devaluert, eksporten blomstrer og islendingene i større grad enn før kjøper islandsk, dropper valutalån og andre lettsindigheter og setter tæring etter næring. Situasjonen er ikke rosenrød. Mange sliter og unntakstiltak er iverksatt i flere sektorer, bl.a. i boligsektoren. Men det går framover. Dessuten er islendingene blitt realitetsorienterte i forhold til EU. Ikke minst EU-håndteringa av den økonomiske krisa har bidratt til det. Utsiktene til noen ”Euro-redning” er heller ikke gode. Det ser ikke lyst ut for ja-sida i en evt. kommende folkeavstemming.

Dette reflekteres ikke minst i den islandske ja-sidens egen tilbakeholdenhet. Utenriksministeren har varslet at ”forhandlingene med EU vil komme til å ta lang tid, mange år”. Sjølsagt – i håp om at noe skal skje, som kan snu opinionen igjen. Akkurat som norsk ja-side ligger og venter og håper.

I mellomtiden har det konservative partiet bestemt seg for å fremme forslag i Alltinger over sommeren om at Island skal trekke søknaden. Det vil kunne utløse regjeringskrise. Regjeringspartiene har store problemer med forslaget. Det er duket for nye politiske slag på Island, samtidig som Icesave-avtalen med UK og Nederland fremdeles ikke er på plass. Her har til gjengjeld EØS-overvåkingsorganet ESA kommet opp med en oppsiktsvekkende uttalelse om at EØS-avtalen forplikter Island til å gå med på de britiske og nederlandske krav. Dette har fått selv ja-folk på Island til å rase. Spørsmålet er; Har denne ESA-uttalelsen gyldighet også for Norge? Det vil være svært oppsiktsvekkende, men det er en annen skål. I mellomtiden ønsker jeg våre framgangsrike allierte i Heimssyn og ungdomsorganisasjonen Isafold en riktig god sommer i solidaritetens navn. Deres kamp er vår kamp.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook