Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Folket vil ha handels...

Folket vil ha handelsavtale i stedet for EØS – men politikerne stritter i mot

I en ny meningsmåling fra Sentio A/S på oppdrag fra Fagforbundet, EL & IT Forbundet og Nei til EU svarer 45 % at de foretrekker en handelsavtale med EU framfor EØS, som støttes av 29 %. Vet-ikke prosenten er 26.

Målingen ble presentert på en pressekonferanse i Oslo i dag.
- Dette er om lag det samme bildet vi har sett i tidligere målinger, men antall «vet ikke» har gått merkbart ned, noe som kan skyldes at vi for første gang siden 1994 har fått en virkelig debatt om EØS-avtalen og dens konsekvenser for Norge, framholder Heming Olaussen fra Nei til EU og Jan Olav Andersen fra EL & IT Forbundet. 
 

- At handelsavtale-alternativet fortsatt står så sterkt, til tross for at hverken Europautredningen eller regjeringas stortingsmelding om EØS åpner for vurdering av alternativer, er et kraftig signal om at de folkevalgte er ute av takt med eget folk, sier de to.

 
Det er flertall for handelsavtale blant alle partiers velgere, med unntak av AP sine. Det er også klarere flertall for handelsavtale framfor EØS blant de borgerlige enn blant de rød-grønne velgerne. Spesielt KrF, FrP og Høyre utfordres av egne velgere.
 Dersom folk ikke får velge mellom alternativer, kun «ja» eller «nei» til EØS, viser målinga 53 % ja til EØS og 33 % nei. Dette er også om lag samme bilde som tidligere målinger, om enn en svak framgang for nei-siden.

 - Det er med andre ord en underkjenning av folkeviljen når de fleste partiene ikke vil høre snakk om alternativer til EØS-avtalen. Det må åpnes opp for en slik debatt på et bredt grunnlag, ikke bare med å henvise til at dagens avtale må praktiseres bedre. Det har man sagt i snart tjue år. Mens nordmenn aldri har vært mer avvisende til norsk EU-medlemskap, har EU aldri hatt så stor makt og innflytelse over Norge. Det skyldes EØS-avtalen. Derfor må det politiske Norge tørre å ta debatten om hva som virkelig tjener landet best – dagens EØS, en reforhandlet EØS eller en helt annen avtale med EU, avslutter Olaussen og Andersen.

For spørsmål eller avtale om intervju, kontakt:

Heming Olaussen på 90 15 58 94,
 Jan Olav Andersen på 90 85 58 26
Kommunikasjonsrådgiver Kjersti Storrøsten på 95 25 85 86
 eller Sindre Humberset på 90 60 50 56

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook