Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Flyplasskostnadene tar...
Fly
© foroyar22

Flyplasskostnadene tar av - EU vil bruke mer skattepenger

Stortinget behandlet torsdag 14.6. gjennomføringen av de omstridte sikkerhetskontrollene ved flyplassene. Nei til EU mener at de sikkerhetsregimer som det legges opp til på flyplassene nærmer seg parodien.

Må virkelig norske myndigheter hoppe høyest av alle hver gang EU roper hopp?

Nye tall fra Avinor viser en kraftig kostnadsvekst knyttet til kravene om økt sikkerhetskontroll av passasjerer, ansatte og besetningsmedlemmer.

Allerede i år vil kostnadene til dette øke med 10 prosent, til over 800 millioner kroner. Ifølge Avinor dekker sikkerhetsavgiftene flyselskap betaler ikke denne kostnadsveksten, og det er per april en underdekning på

112 millioner kroner.

Nå vil EU-parlamentet at skattebetalerne skal belastes en stor del av merkostnadene! EU-parlamentet har vedtatt at nasjonale myndigheter selv må dekke en stor del av sikkerhetskostnadene, blant annet begrunnet i at økte sikkerhetsavgifter svekker flytrafikkens konkurranseevne. Her legger altså EU opp ikke bare til uhensiktsmessige kontrollordninger, men de vil i tillegg subsidiere flytrafikken og dytte kostnadene over på fellesskapet.

EU-parlamentets forslag er ikke ferdigbehandlet av ministrene i EUs råd, og medlemslandene sier forhåpentligvis nei til dette urettferdige forslaget.

Nei til EU mener norske myndigheter må gjøre en sjølstendig vurdering av trusselbildet mot Norge, og vedta hensiktsmessige tiltak i forhold til reelle trusler, og ikke innbilte. Anti-terrortiltakene har så langt i hovedsak gått ut over helt vanlige flypassasjerer og mannskap. Det virker lite troverdig at de skal være egnet til å forhindre terrorisme. Norge bør si nei til å bidra til denne utviklingen, og opptre sjølstendig overfor både EU og USA i disse spørsmålene.

Heming Olaussen

Leder i Nei til EU, tlf: 90 15 58 94

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook