Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Fløte i krisetider
Krem

Fløte i krisetider

Erik Oddvar Eriksen ved ARENA mener at Norge ”skummer fløten av EUs innsats” (Dagsavisens overskrift 12.08.10).

Akkurat hvordan vi mesker oss begrunner ikke Eriksen, utover at vi er en ”gratispassasjer” og selger varer på EU-markedet. Til overmål ”snylter vi på EU” i følge avisens forsidehenvisning til saken.

  Er det den lave arbeidsledigheten, 3,5 prosent mot EU-snittet på 10, som provoserer? Vi burde kanskje bli med i unionen for å heve ledigheten opp mot EU-nivå? Eller er det salget av varer som EU-landene selv etterspør Eriksen og Dagsavisens journalist mener er suspekt snylting?

  Vi antar at EU-interesserte synes det er viktig å høste lærdom fra unionslandene. La oss ta Latvia som ett eksempel: Siden landet ble EU-medlem i 2004 har myndighetene ført en politikk tilpasset kravene for å innføre euroen. For det fikk de ros av EUs finansministre i vår. De sosiale omkostningene har derimot vært voldsomme: Lønnen i offentlig sektor er halvert og sykehusenes budsjetter kuttet med 40 prosent. Arbeidsledigheten er 20 prosent, og tilpasningene har økt andelen fattige (ut fra EUs fattigdomskriterier) fra 19 til 26 prosent. Dette er realitetene i EUs såkalte krisehåndtering. Kanskje det ikke er så dumt med en smule sjølstendig nasjonal politikk?

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook