Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Flere kvinner opp og fram

Flere kvinner opp og fram

Lederartikkel fra kommende Standpunkt 2-2016, i anledning 8. mars. 

Hvorfor er vi ikke kommet lenger i kamp for en likestilt verden? Norske kvinner har rettigheter og muligheter mange europeiske kvinner misunner oss. På tross av kvinnelig leder i både NHO og LO, er det langt fra likestilt i norsk arbeidsliv. Norske kvinner kjemper fortsatt for lik lønn for arbeid av lik verdi, kvinner tjener 15 prosent mindre enn menn, 40 prosent jobber deltid, ni av ti minstepensjonister er kvinner. Åtte av ti rådmenn er nettopp menn. Antallet kvinnelige stortingsrepresentanter har stagnert. For omtrent 100 år siden sa Katti Anker Møller: Kvinner er ikke likeverdige før de tjener sine egne penger. Kanskje jeg skal legge til, «før de tjener like mye som menn.»

Da Norges fjerde mektigste, høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, 55 år, nylig ble intervjuet av Dagens Næringsliv etter at hun fikk jobben, ble hun spurt om hun hadde ringt foreldrene sine da hun fikk jobben, om hun skrev dikt, om hun ble fort sint, og om det var hennes maskuline egenskaper som hadde gitt henne jobben. Ville en mannlig ny høyesterettsjustitiarius fått de samme spørsmålene?

Likestillingen sliter allikevel mer i EU. Hva hjelper det at EU produserer likestillingsvedtak på løpende bånd når det er andre hensyn som tas? Gode intensjoner, tunge dokumenter, komiteer, resolusjoner og traktater har nok likestilling med, men hva er realitetene? Kvinner i EU har fortsatt mye lavere sysselsetting enn norske kvinner.

Finske Johanna Kantola hevdet på et likestillingsseminar på Litteraturhuset i fjor at likestillingsarbeidet i EU har stagnert. Kantola er kjønnsforsker ved Universitetet i Helsinki. Hun har skrevet mange bøker og artikler om kjønn og politikk, EU og likestilling og EU og feministisk statsteori. Hun ga ikke EUs likestillingspolitikk mye skryt. Det skjer for lite mente hun. I møte med økonomisk krise så vel som flyktningetilstrømningen nedprioriteres likestillingstiltak. Blant annet reduseres finansiering av kvinneprosjekter. I effekten av EUs likestillingspolitikk så hun et økende gap mellom ord, ambisjoner og lovgivning på den ene siden og kvinners faktiske muligheter på den andre siden.

Magasinet Forbes kåret Angela Merkel til verdens mektigste kvinne i fjor, med Hillary Clinton som nummer to. Angela Merkel bør iverksette en mer aktiv likestillingspolitikk i EU, mens valgkampen i Amerika vil gi svar på spørsmålet om amerikanerne er klar for sin første kvinnelige president.

Vi trenger fortsatt aktiv likestillingspolitikk. Forskning av ulikt slag viser at mannlige studenter favoriserer eget kjønn i langt større grad enn kvinnelige studenter. I tester med identiske jobbsøknader vinner alltid Hans foran Hanna, eller John foran Jenny.

Nei til EUs historie er full av sterke og dyktige damer. Uten kvinnene hadde vi heller ikke vunnet folkeavstemningene om EU-medlemskap i Norge. Fortsatt er det flere kvinner som er i mot EU-medlemskap enn menn. I jubileumsbloggen til Nei til EU i 2014, skriver Trude Koksvik Nilsen om industribyen Rana som endte på 92 prosent nei til EU: «Karen Haukås fortalte hvordan kvinnene i Rana gikk fra dør til dør i 1972 for å samle underskrifter før avstemninga. Mange kvinner skrev under, og det hele endte med en betalt annonse i Rana Blad med alle underskriftene fra kvinnene. Riktignok ikke uten kamp, Rana Blad nektet først å trykke annonsen, men måtte til slutt slippe den inn. Videre kunne hun fortelle om hvordan kvinnene drev særskilt kvinneorganisering i Kvinnefronten og Brød og Roser når de jobba mot EU.»

Storbritannia skal ha folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal forlate EU. Da jeg sammen med Oslo Nei til EU besøkte London i januar hadde vi sju interessante møter, blant annet møtte vi organisasjonene Leave.EU og Vote.Leave. Der møtte vi mange menn, og kun en kvinne på hvert møte. Vi møtte også to fagforeninger, flere fremtredende politikere og en partileder, alle der var menn.

Media som BBC, The Sun, Daily Telegraph, Daily Mirror og Le Monde har ønsket våre synspunkt på det å stå utenfor EU. Da har jeg, i tillegg til folkestyre og suverenitet, blant annet trukket fram likestilling og høy kvinnelig deltagelse i arbeidslivet. Nå satser jeg på høy valgdeltagelse av begge kjønn og at de stemmer for å forlate EU.

Takk til alle mannfolk som er politisk eller praktisk engasjert i Nei til EU, men vi trenger flere aktive kvinner helt til topps i egen organisasjon. Nå er 7 av 19 fylkesledere kvinner, jeg vil ha flere kvinnelige tillitsvalgte i alle ledd.

Samtidig skal vi heie flere kvinner opp og fram i alle land – fordi de er våre søstre, og fordi det vil gi en mer rettferdig verden for alle!

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook