Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Fiskeripolitikk Når EU...
Logo

Fiskeripolitikk Når EU er haleheng til Norge

EU skal nå få en bedre fiskeripolitikk, lover fiskerikommisjonær Joe Borg i EU, og setter i gang en evalueringsprosess av den mislykka felles fiskeripolitikken i Unionen.

Fiskeripolitikken til EU har vært evaluert og endra før, sist i 2002, uten at EU har tatt noen store grep for å endre den miljømessig katastrofale fiskeripolitikken.
Utkast av fisk skjer i stor stil i EU-farvann. EU-fiskerne dumper halvparten av fisken de drar opp. Aksel Eikemo i Fiskeridirektoratet karakteriserer dumpinga av fisk som rein miljøkriminalitet, og påpeker at denne politikken har en vesentlig skyld i overbelastninga av norsk fiskestamme.

Samtidig som dumpinga av fisk skjer i stor stil, innrømmer fiskerikommisjonær Borg at EU-flåten har betydelig overkapasitet. EU-flåten har kapasitet til å ta opp to til tre ganger mer enn det som er bærekraftig for fiskebestanden. Likevel vil han ikke ha en fullstendig stopp av utkast av fisk, men ei ”gradvis tilnærming” Dette er nok til at Europabevegelsen her hjemme jubler og er begeistret. Det skal nok mer til for en nøktern nei-side. Det er likevel bra at EU omsider kommer etter Norge. Fra norsk side har man forsøkt i 20 år å få EU til å innse hvor vanvittig hele den felles fiskeripolitikken deres er, med overkapasitet, manglende regulering av fangskvoter, utkastregimet og tjuvfiske i nordområdene. Det er svart hav i EU-områder, og nå plyndrer de også i afrikanske farvann. Vi vil minne om at det er EUs politikk som vil være gjeldende om den dagen noensinne skulle komme at Norge blir innlemmet i Unionen.

Ingenting tyder på at fiskeripolitikken til EU blir bedre over natta. Vi er likevel fornøyd med
at Europabevegelsen her hjemme omsider våkner opp og ser at dumpinga av fisk er et stort miljøproblem. Men utkastinga av god matfisk må stoppe NÅ. Ellers har ikke fiskerikommisjonær Borg til slutt noe fisk igjen å bestemme over i EUs farvann. Men da står kanskje norsk fisk for tur i EU-planene?

Heming Olaussen
Leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20




Lik oss på Facebook