Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Fikk skolere journalister
Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, og Britt Ingunn Maurstad, leder i Journalistlaget i Møre og Romsdal.
© Johs. Bae

Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, og Britt Ingunn Maurstad, leder i Journalistlaget i Møre og Romsdal.

Fikk skolere journalister

Møre og Romsdal Nei til EU inviterte seg selv til fylkesårsmøtet i journalistlaget i høst, og fikk to timer til skolering av utsendingene der. Lederen i journalistlaget i fylket, Britt Ingunn Maurstad og fylkesleder Ole Ø. Kvalheim i NtEU anbefaler opplegget til andre fylker.

– Dette var informativt, og selv om det kanskje ikke var balansert når Nei til EU fikk rå grunnen alene, var reaksjonene stort sett positive fra utsendingene, sa Britt Ingunn Maurstad i etterkant.  

Så fikk journalistene da også servert et flott opplegg, i og med at både utredningsansvarlige Morten Harper og faglig leder Boye Ullmann var hentet oppover til fylket. Det var 43 utsendinger på møtet, og mange ga uttrykk for at de føler behov for mer informasjon, spesielt om TTIP og Tisa, som var det Morten Harper la mest vekt på.

Boye Ullmann tok på sin side fram en rekke eksempler på hvordan det allerede er mafiatilstander innenfor byggebransjen og en sterkt svekket fagbevegelse.

Nei til EU i fylket har lenge vært opptatt av å få bedre kontakt med journalistene i fylket, men antagelig hadde dette ikke blitt noe av om de ikke brukte Kirsti Dahle, som har lang fartstid i journalistlaget som døråpner. Kirsti var fram til dette landsmøtet med i sentralstyret i Nei til EU, og også vara til fylkesstyret.

Morten Harper var i innledningen sin ganske kritisk til mediadekningen av EU og EØS-relaterte saker. Han påpekte at det fremdeles forekommer en utstrakt karikering av motstanderne av EU og EØS, der nisselua fremdeles hentes fram av de store avisene (som VG)  når diskusjonen hardner til. Media som var solid på ja-sida i både 72 og 94, er fremdeles preget av revansjisme, mente Harper.

Han innrømmet også at det er krevende saker å sette seg inn i og at mye ofte er unntatt offentlighet. Med minkende ressurser i redaksjonene blir derfor media oftest mikrofonstativ for makta, mente han.
Hvorvidt det nå blir dyptpløyende redaksjonelle oppslag i Møre og Romsdal om EU-relaterte saker står igjen å se. Det ble i alle fall gjort et helhjertet forsøk fra fylkeslaget og NtEU sentralt med dette opplegget.

– Det virker ofte håpløst å få media interessert i det dramatiske som skjer på EØS-fronten, men dette var et forsøk som lover godt. En annen løsning er kanskje å invitere interesserte journalister på en skoleringskveld. Mye tyder på at vi bruker for mye ressurser på å skolere oss selv, og for lite på å få kunnskapen ut, sier Ole Ø. Kvalheim, som likevel oppfordrer andre fylker til å prøve. 

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook