Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / EU-topplederne vil ove...

EU-topplederne vil overkjøre egne innbyggere

Det demokratiske underskuddet i EU bare vokser og vokser..

Et forslag som i all hovedsak beholder hovedtrekkene fra det opprinnelige forslaget er ventet å bli framlagt, men møter motstand. Merkel ønsker å fjerne noe EU-symbolikk (hymne etc.) og dessuten ta ut deler som ansees overflødige fordi de allerede i prinsippet er fastlagt via andre traktater eller via EU-domstolen. Poenget er imidlertid å få dette forslaget til å framstå som såpass endret at man kan argumentere for at det ikke behøves folkeavstemninger for å få det vedtatt. På denne måten skal det demokratiske resultatet av folkeavstemningene i Frankrike og Nederland omgås og undermineres. Folket er elitens store skrekk. Nå sier til overmål det samme folket at de krever ny folkeavstemning! I følge en undersøkelse av Harris Interactive for Financial Times

blant innbyggerne i de fem største medlemslandene, ønsker 75% av spanierne, 71% av tyskerne, 69% av britene, 68% av italienerne og 64% av franskmennene at et nytt forslag skal legges ut til folkeavstemning. Fra før av har over 70% av svenskene krevd det samme, men der i gården er den politiske eliten livredd folkeavstemninger etter erfaringene med Euro. I Danmark er det full politisk ”krig” om spørsmålet etter at statsministeren har foreslått avlysning, da grunnloven har klare bestemmelser om folkeavstemning over avgivelse av suverenitet.

Da grunnlovsforslaget i sin tid ble født var det etter en bred debatt i det s.k. ”konventet”, med flere tusen deltakere. Riktignok ble konklusjonene til en viss grad kuppet av topplederne, men de kunne i hvert fall gi forslaget et demokratisk ferniss. Den videre behandling ble også tildels demokratisk, sjøl om mange land nektet egne borgere å stemme. Nå foreslår Merkel at en ny grunnlovstraktat (som for all del ikke må ha begrepet ”grunnlov” i seg) skal behandles via mellomstatlige forhandlinger. Exit konvent og folkelig deltakelse. Forhandlinger bak lukkede dører. Deretter innsalg og propaganda. Dette er EU gode på. Demokrati er det ikke, og folket er ikke invitert til å delta. De får nøye seg med lavere priser på mobiltelefoner. Slik viser EUs ledelse at de ønsker å anse sine egne innbyggere først og fremst som forbrukere – ikke borgere som skal bry seg med politiske beslutninger av betydning.

Heming Olaussen

Leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook