Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / EU påbyr enorm eggkasting
Kathrine Kleveland baker lussekatter

Kathrine Kleveland baker lussekatter. 

EU påbyr enorm eggkasting

Straks er det jul, og det bakes i de tusen hjem. Egg bidrar til at julebaksten blir både gylden, hever seg og smaker godt. Da gir det både vond smak i munn og dårlig samvittighet at norske dagligvarebutikker kaster 850 tonn egg hvert år.

Eggkastingen tilsvarer nesten 13 millioner egg, og er alle eggene som 37 000 høner legger i året. Opplysningskontoret for egg og kjøtt hevder egg er den matvaren det sløses mest med.

Nordmenn kaster i snitt 47 kg mat hver i året. Alle er enige om at vi må kaste mindre mat. Hvorfor ikke starte med den varen det kastes mest av? Mattrygghet er viktig og jeg vil ikke kompromisse med det, men det må være mulig å forhindre at tonnevis av friske egg kastes?

De nordiske landene har ikke problemer med salmonella i egg, og eggene står kaldt til de når forbrukeren. Likevel er vi forpliktet til å følge EUs regler som sier at eggene skal leveres oss som forbrukere senest 21 dager etter legging.

Kravet skal ivareta mattryggheten i land der salmonellainfeksjon hos verpehøns er et problem, men salmonella er ikke et problem i Norge. Derfor har Norge gjennom EØS-avtalen særstatus for salmonella for egg. Det betyr at vi kan kreve at importegg skal være undersøkt for salmonella. Uansett importeres det ikke egg til Norge, det har tvert i mot vært overskudd av egg lenge.

Likevel får ikke norske myndigheter ha lengre holdbarhetsdato på egg. Norge har sammen med Finland og Sverige tidligere tatt initiativ overfor EU for å forlenge salgsperioden for egg, men ikke fått det gjennom.

Alle som er vant til å bruke egg, vet at det er galskap å kaste gode norske egg etter tre uker. Norske egg er trygge og gode mye lenger enn datomerkingen tilsier. Egg kan holde seg ukesvis, ja i måneder i følge Matforsk som viser til en undersøkelse om at egg er trygge å spise etter 7 måneder. Du kan i tillegg bruke luktesansen din, ta «vannprøven» ved å sjekke hvilken ende som flyter opp, og på flere måter sjekke at egget er friskt. Men for de fleste egg får vi ikke en gang sjansen. Butikken kaster eggene etter tre uker.

Dette er en EU-regel verken nordiske byråkrater eller folk flest forstår. Hvor er den sunne fornuften blitt av? Det eneste fornuftige er at Norge får unntak fra EUs påbud om eggkasting.

God jul med julebakst og alt annet godt laget av friske norske egg!

Denne teksten har også stått på trykk i flere aviser. 

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook