Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / EU-kommisjonen svikter...

EU-kommisjonen svikter miljøet

President José Manuel Barroso og hans kommissærkolleger er nå halvveis i den femårige kommisjonsperioden. Miljønettverket Green 10, med organisasjoner som Friends of the Earth, WWF og Greenpeace, benytter anledningen til å gjøre opp miljøstatus i rapporten "Could Try Harder – A mid-term report on the European Commission's environmental record".

– Det er fortsatt ikke noen tegn til en helhetlig plan for å gjøre EU energi- og ressurseffektivt, fastslår organisasjonene. Rapporten vurderer innsatsen på 16 miljøområder, og gir Kommisjonen en total score på 4,4 av 10. Med andre ord godt under middels. Innsatsen er særlig svak når det gjelder genmodifiserte organismer (GMO, karakteren 2), skog (nok en 2'er), hav (2), kjemikalier (3) og handelspolitikk (3). Når det gjelder kjemikalier peker organisasjonene på at det nye regelverket REACH, som også Norge planlegger å innføre gjennom EØS, er langt svakere enn burde vært – og at det er avgjørende at reglene skjerpes gjennom fremtidige revideringer.

Kommisjonen scorer høyest på innsatsen mot klimaendringer – en respektabel 7'er. Organisasjonene trekker da frem energipakken og klimatiltakene som ligger i den, men etterlyser oppfølging og gjennomførende tiltak.

Hele rapporten kan leses hos European Environmental Bureau: http://www.eeb.org/activities/General/g10_midterm_complete.pdf

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook