Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / EU knebler demokratiet...

EU knebler demokratiet for egne innbyggere

Og gjør seg bare mer uaktuell for norsk medlemskapssøknad. Uttalelse fra styret i Nei til EU 1.-2. juni 2007.

Stortinget skal 4. juni debattere Norges forhold til EU og EØS-avtalen etter innledning av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Dette skjer 2,5 uke før EUs toppmøte som skal behandle EU-grunnlovens videre skjebne.

Det vil derfor være høyaktuelt for norske politikere å sende et signal til Brussel om det som er i ferd med å skje. Det signalet bør være soleklart: Det er helt uakseptabelt at EU nå manipulerer bort effekten av de demokratiske folkeavstemningene i Frankrike og Nederland i mai/juni 2005. Da sa folkene et klart nei til grunnloven. I tillegg er det en rekke land som overhodet ikke har behandlet saken, og der det er lovt, eller forutsatt, en folkeavstemning.

Etter å ha vært i "tenkeboksen" i over ett år for å fordøye nederlaget, er EUs elite igjen på offensiven. Tenkepausen er imidlertid ikke brukt til å legge planer for et utvidet demokrati, på å inkludere tvilere og EU-skeptikere, lytte til konstruktive innspill a la Attac Europas "10 punkter for en demokratisering av EU" eller å ta folkenes nei til etterretning. I kjent stil har man klekket ut hemmelige planer for noe som kalles "en forenklet traktat", og som skal være slik innrettet at den "ikke trenger å legges ut til folkeavstemninger". Planen skal ha støtte i "de viktigste hovedstedene", så det er grunn til å tro at noe slikt kan bli vedtatt på EU-toppmøtet.

Dette står i grell kontrast til enkle fakta som at 66% av hollenderne forlanger å få stemme over ethvert nytt forslag, og at 68% av det svenske folket forlanger å få si sin mening – og da vil 78% stemme nei til forslag som går ut på å overføre mer makt til EU!

EU er oppe til demokratieksamen. Vil Unionen få strykkarakter?

For kommentarer og info:
Heming Olaussen, leder Nei til EU
90155894

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook