Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / – EU grunnlovsfester h...

– EU grunnlovsfester høyrepolitikk

– ØMU er en kvinnefelle, og euro er en machovaluta, sier Senterpartileder Åslaug Haga. Hun mener EU er i ferd med å grunnlovsfeste høyrepolitikk.

– Norge kan ikke bli medlem av EU uten å ta ØMU på kjøpet, fastslo Åslaug Haga (Sp) under et debattmøte med Erna Solberg (H) i Oslo lørdag.

Binder staten
– Blir vi med i EU og ØMU, vil vi miste muligheten til å gjøre det vi tror må til for å bevare velferdsstaten, sier Haga. EUs forbud mot mer enn tre prosents underskudd på statsbudsjettet fratar for eksempel nasjonalstatene muligheten til å bruke mer penger på velferdsordninger i perioder med høy arbeidsledighet.

– EUs markedstenkning gjennomsyrer en rekke områder, også saker man i utgangspunktet ikke trodde ville bli berørt av EØS, sier Haga. Et eksempel er differensiert arbeidsgiveravgift som skulle stimulere næringsvirksomhet i distriktene, men som nå viser seg å være i strid med EØS-reglene.
Demokratisk problem
Debatten mellom Haga og Solberg var et ledd i Nei til EUs kvinnekonferanse i Oslo denne helga. Politikere og akademikere samlet nesten 80 kvinner og menn for å drøfte hvor EU er på vei, EUs nye grunnlov og hva det betyr for Norge.

– Alt tyder på at EU går i retning av en tettere union. Når man snakker om å si ja til EU på betingelse av at det blir en løsere union, er man ikke på lag med virkeligheten, sa Haga.

– Hvilken oppfatning man har av EU i utgangspunktet fargelegger selvsagt også synet på grunnlovsutkastet, sa Solberg. Hun mener konventet, den politiske forsamlingen som har laget forslaget til en EU-grunnlov, har lykkes overraskende godt i å gjøre EU mer demokratisk. Samtidig blir EØS mindre demokratisk, hevder hun.
På det punktet er de politiske motstanderne enige.

– EØS-avtalen ble opprettet som en overgangsordning fordi daværende statsminister Gro Harlem Brundtland var overbevist om at vi kom til å gå inn i EU etter folkeavstemningen i 1994. Jo lengre tid som går, jo større blir de demokratiske problemene. Vi må ha mot til å gå til EU og si at vi ikke kan leve med EØS-avtalen, sa Haga.
Snille superstater
Sp-lederen er ikke imponert over demokratiske fyndord og formuleringer om menneskerettigheter og borgerrettigheter i grunnlovsutkastet.
– Det er tre store problemer i verden i dag: fattigdom, miljø og terrorisme. Disse problemene lar seg ikke løse gjennom opprettelsen av en ny superstat i Europa, de må løses globalt gjennom FN, sa hun og kom med en utfordring til de som sier vi trenger EU for å balansere USA.

– Er det noen på venstresiden i Norge som tror at det finnes snille supermakter? Som vil at EU skal bli en militær supermakt? Er det noen som tror at dersom EU skriker høyere, så vil det få USA til å gå en annen vei?

*********************************************************************

http://www.neitileu.no/kvinner
Kvinnekonferansen fortsetter i morgen, med blant andre professor Drude Dahlerup på programmet. Dahlerup var aktiv under folkeavstemningskampanjen mot ØMU i Sverige. Hun skal gi oss sin analyse av valgresultatet, som blant annet viste at 62 % av kvinnene og 70 % av ungdommene stemte nei.
Dahlerup sitter også i ledelsen i Junibevægelsen i Danmark.

Kontaktpersoner:
Ågot Valle, Leder i Kvinneutvalget, mobil: 930 63 624
Anne Kjersti Toft, Kvinnepolitisk sekretær, mobil: 450 30 260

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook