Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / – En union uten folkel...

– En union uten folkelig forankring

– Kveldens toppmøte i EU bekrefter inntrykket av en union som mangler folkelig forankring. Utvelgelsen skjer som i et hemmelig brorskap, der de nye lederne nå altså er blitt "valgt" bak lukkede dører under en bedre middag i Brussel. Dette er enda et slående eksempel på EU-demokrati i praksis, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen.

Nei til EU-sjefen viser til at kritikken også kommer fra en rekke politikere i EU-landene. Denis MacShane, tidligere Europaminister i Storbritannia, sier for eksempel følgende:

– Det er slutten på "eurokratiet" å velge en av deres egne på denne måten.

MacShane får støtte av franskmannen Daniel Cohn-Bendit, som er nestformann for De Grønne i Europaparlamentet: – Dette er en karikatur på demokrati. Vi har følelsen av at de 27 statslederne har vært på utkikk etter folk som ikke kommer til å overskygge dem selv, er hans dom over utnevnelsene.

Også Latvias tidligere president, Vaira Vike-Freiberga, en av de få erklærte kandidater til posten som EUs president, har kritisert valgprosessen.

– De aktuelle kandidatene burde offentliggjøre sine kandidatur ikke bare overfor medlemslandenes ledere, men for hele Europa, så folket vet hva som foregår, sier Vaira Vike-Freiberga.

– Vi er med andre ord langt fra alene om å kritisere EU, selv om den norske ja-siden prøver å fortelle oss at vi "står på gangen". Kanskje er det befolkningen i EU som står på gangen, undrer Olaussen, som også påpeker at utnevnelsene av en fast EU-president og en felles utenriksminister for hele EU viser unionens stormaktsambisjoner. – Det beste man kan si om dette er at EU i alle fall har maktet å få fram en kvinne, konkluderer lederen i Nei til EU.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook