Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / En flott dag for Nei-s...
Løvebakken

En flott dag for Nei-sida i Norge!

Pressemelding fra Nei til EU 7.10.09:

Soria Moria II: 3 på ett brett: Bred EØS-utredning, fortsatt nei til EU, nærmere EØS-veto enn noen gang!

De rød-grønne regjerer videre på samme grunnlag som i 2005; De tre regjeringspartiene er enige om at EU-søknad er uaktuelt også de kommende fire år

Nei til EU og LO har fått gjennomslag for det kravet som Nei til EU var først (2008) med å fremme i den offentlige debatten; Et forskningsbasert, bredt sammensatt offentlig utvalg skal gjennomgå EØS-avtalen i sin fulle bredde. Gjør klar for EØS-debatt. Nei til EU vil følge opp med å få bidra til å få fram at det finnes andre alternativ til EØS enn EU-medlemskap.

EØS-veto kommer stadig nærmere; Både SV/Sp-dissensen om datalagringsdirektivet og de generelle formuleringene om bruken av reservasjonsretten innebærer stor sannsynlighet for at veto faktisk vil bli brukt i løpet av perioden. Det vil være en demokratisk seier.

Nei til EU vil gratulere SV og Sp, samt nei-siden i AP, med å ha vunnet klare politiske EU-/EØS-seire i Soria Moria II. I tillegg til de tre hovedpunktene, er også en – eventuell – implementering av EUs postdirektiv skjøvet ut i i tid. Her arbeider tiden for bruk av veto.

Når det gjelder datalagringsdirektivet står det respekt av SVs og Sps standpunkt om å reservere seg mot å godta dette direktivet. Det åpner for at saken vil bli avgjort av Stortinget. Der kan det bli flertall for veto; SV, Sp, FrP og Venstre har vært tydelige i sak, KrF har i et brev til Nei til EU stilt seg svært kritiske til direktivet, og ikke utelukket veto, og i Høyre har en rekke ledende folk, som Røe Isaksen og Astrup tatt til orde for veto. Det er vanskelig å tenke seg at AP skal bli stående isolert til forsvar for et overvåkingssamfunn. Her blir det politisk kamp framover!

Soria Moria II gir et godt grunnlag for EU- og EØS-debatt i Norge. Nei til EU vil bidra i denne debatten. Vi har stor sjøltillit, folket i ryggen, en stadig sterkere organisasjon og en intakt nei-allianse å bygge på i møtet med ja-sida.

Nei til EU vil bruke denne stortingsperioden til å bidra til at;

  • Norge manner seg opp til å bruke den legitime vetoretten i EØS
  • folket skal se at det finnes alternativ til EØS som Norge som samfunn kan leve godt med
  • EU-motstanden i det norske folk befestes
  • Norge skal være tydelige som en sjølstendig stemme i det internasjonale samfunn, med fokus på klimaforhandlinger, internasjonal brobygging, Norge som fredsnasjon og spydspiss i kampen mot global fattigdom og urett.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook