Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / DN rett i skyttergraven!
Illustrasjon - hval som sluker en liten fisk
© Robert Nyberg

DN rett i skyttergraven!

Fredag 11.11. het lederen i DN ”Handelsavtale”. Den baserer seg på ett eneste premiss for denne viktige debatten, uttrykt slik: ”Er du en mus som går til sengs med en elefant, bør du passe på at elefanten ikke snur seg i sengen”. Forstått som: Den bittelille musa Norge må ikke tro at vi kan endre noe som helst, dersom elefanten EU ikke vil.

Hvis man skal ta en rasjonell debatt om dette, må følgende faktum legges til grunn: EØS-avtalen inneholder en oppsigelsesklausul. Musa Norge kan si opp EØS-avtalen, dersom et flertall på Stortinget vedtar det. Derom er det ingen tvil. Elefanten kan snu seg så mye den vil. Musa ligger ikke lenger i sengen.

Dette er den viktige debatten, i Norge: Hva vil de politiske partiene med landet vårt? Hvordan forholder de folkevalgte og regjeringa seg til følgende paradoks: Aldri har det vært så sterk EU-motstand i Norge. Aldri har EU hatt så mye makt og innflytelse over Norge. Det er dette som reflekteres i den meningsmålingen som er lederartikkelens utgangspunkt: 52 % av velgerne vil helst ha en handelsavtale, kun 19 % forsvarer EØS-avtalen.

Når DN velger en så angstbitersk tilnærming til denne viktige samfunnsdebatten, er det grunn til å minne om EU-kampen i 1994. Også da holdt ja-siden seg med skremselspropaganda om hvilke forferdeligheter som ville inntreffe i landet vårt om dette formastelige folket skulle finne på å si nei. Rentesjokk, arbeidsløshet, kapitalflukt. Det virket ikke. Det var ikke sant heller. På grunnlag av en meningsmåling ruller DN ut kanonene: EUs hevn er fryktelig! Musa må ikke pipe, da blir den knust av elefanten!

Tenk om vi kunne ha en saklig og faktabasert debatt om vårt forhold til EU her i landet, uten at EU-tilhengerne på kommandohøydene i media umiddelbart går i forsvar når noen tillater seg å stille spørsmål ved ”sannhetene” deres. Nå trenger vi først en nasjonal debatt om fordeler og ulemper ved EØS. Den får vi uansett i 2012. Så vil det bli lagt fram flere alternative muligheter, som bør drøftes nøye av alle som er opptatt av landets ve og vel. Deretter får vi vurdere forholdet til EU. I motsetning til DN tror jeg EU vil opptre rasjonelt. Opptatt av å ivareta sine egne interesser. Dette tilsier at de vil ønske å ha et godt forhold til en vennligsinnet nabo som Norge uansett. Også om vi skulle finne ut at vi mener våre interesser overfor EU ville være best tjent med en annen avtaleform enn EØS. Legg frykten for EU tilside. EU er ingen elefant, men en nabo.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook