Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Den nye Nei til EU-led...

Per Olav Lundteigen, Kathrine Kleveland, Olav Randen og Johan Nygaard på møte i Buskerud Nei til EU 16. desember 2014. 

Den nye Nei til EU-lederen prioriterer Buskerud

– Det ble et veldig bra møte i Buskerud i en offensiv, men svært god tone. De hadde mobilisert veldig, ringt og invitert, og vi var vel 50 personer, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Kathrine Kleveland er den nyvalgte lederen i Nei til EU. Sitt første besøk på grasrota foretok hun etter invitasjon fra Buskerud Nei til EU på Fossesholm Herregård i Vestfossen tirsdag 16. desember. I en travel førjulstid ville hun følge opp sin programerklæring om å prioritere kontakten med den lokale delen av folkebevegelsen.

– Takk for invitasjonen! Dere ble første fylke som jeg er heldig å besøke som ny leder i Nei til EU, sa Kathrine Kleveland under møtet.

Spent på ny leder 
– Temaet for konferansen på Fossesholm er spørsmålet om hvordan folkebevegelsen skal få erstattet EØS-avtalen med en handelsavtale som innebærer handel, og ikke snikinnføring av EUs regelverk i Norge, sier Carl-Fredrik Hansen, fylkesleder i Buskerud Nei til EU. Ytterligere tre skarpskodde innledere deltok i debatten, nemlig stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, geitebonde og forlegger Olav Randen og skribent Johan Nygaard.

– Mange er spente på den nye Nei til EU-lederens signaler når det gjelder kampen for å få sagt opp EØS-avtalen, sier Hansen. 

– Vi legger ikke skjul på at det i Nei til EU har vært litt ulike syn på hvilken strategi som skal benyttes i EØS-spørsmålet, men en fersk undersøkelse viser at 83% av medlemmene i folkebevegelsen er imot avtalen. Bare en av ti er positiv til avtalen. Utålmodigheten er stor etter å bryte EØS-forbannelsen og EUs økende dominans over norsk politikk og lovverk. Mer enn 10 000 rettsakter er etter at folket sa nei til EU i 1994 innlemmet i norsk lov, sier Carl-Fredrik Hansen.

Erstatte EØS med handelsavtale 
– Temaet i dag er EØS, og jeg vil starte med å si at EØS-kampen er i gang! EØS-avtalen uthuler det demokratiet vi er så glade i. EØS-avtalen undergraver velferdsordninger og EØS-avtalen undergraver distrikts-Norge. I høst har vi passert 10 000 EU-direktiv og regler som Norge har valgt å godta, sier Kathrine Kleveland. 

– Ja, egne medlemmer er ytterst indignert, 81 % vil si opp EØS avtalen. Ja, vi har landsmøtevedtak både på folkeavstemning og underskriftskampanje. Samtidig slår strategirapporten om hvordan vi skal komme oss ut av EØS at vi ikke er sterke nok enda.

– Det er i dag en debatt internt om hvor raskt vi skal komme i gang og hvor konfronterende vi skal være, men jeg vil igjen hevde, at kampen er i full gang! Hva skal strategien være for å få en bredere allianse mot EØS? Vi skal få med oss folk – hvordan når vi ut? Hvilke argumenter og virkemidler skal vi bruke? Hva slags argumenter? Jeg tror gjenkjennelse blir viktig. Nå kan debatten oppleves ganske teknisk. Det første som er sikkert er derfor at vi må bli flere! Dette er vi enige om: Vi må bli flere, vi må få med mange flere, både alliansepartnere og flere egne medlemmer, sier Kathrine Kleveland. 

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook