Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Deltar EU i OL?

Deltar EU i OL?

OL begynner nå i Kina. EU leiter med lys og lykte etter en eller annen måte de kan utnytte denne idretts- og mediebegivenheten til å skape PR for seg sjøl.

De mest ekstreme har tumlet med tanker om at EU skal stille med en tropp, eller med felles landslag i lagidretter. Forslagene har vært steindøde før de har kommet ut av startblokka. OL er nasjonenes idrettsleker - også EU-nasjonenes - uansett hvor mye EU-kommisjonen skulle drømme om å opptre som USA.

Så har de lansert et lite håp om i hvert fall en "EU-identitet knytta til arrangementet" en egen medaljetabell som viser EU som "egen nasjon". Arrangørene har avvist dette offisielt, men EU eller noen pro-EU-idealister vil sikkert utarbeide en slik "alternativ tabell". Så gjenstår det å se hva slags gjennomslagskraft en slik liksom-tabell vil få i media. Noen ihuga ja-media, også her hjemme, vil sikkert synes dette er moro. Så kan de spekulere i hvor bra "Europa" ville gjort det i konkurranse mot stormaktene USA, Russland og Kina. Den globale konkurransen ville anskueliggjøres, så og si.

Det kritiske - politiske - spørsmålet til denne tabelleken vil være: "Er EU en stat?" Eller: "Hvem er det som ønsker at EU skal være en stat?" Er ikke EU et samarbeid mellom suverene stater, slik ja-sida ofte(st) pleier å framstille det? Er det oppgivelse av Norge som stat vi inviteres til, dersom vi skal bli med i EU? Slike spørsmål blir aktualisert, når noen nå vil leke "EU som superstat" i samband med de olympiske leker 2008.

Heming Olaussen
Leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook