Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Bruk 1. mai til å vise...
kvinner mot eøs 1992
© Bernt Eide

Protestmarkering i 1992 mot EØS-avtalen. Avtalen ble undertegnet i Oporto 2. mai 1992.

Bruk 1. mai til å vise at vi har fått nok av EØS!

Kommisjonens «pilar» for et mer sosialt og rettferdig EU er lansert med brask og bram denne uka. Hva som kommer ut av det hele, er en annen sak.

I 25 år har norsk arbeidsliv og norsk suverenitet skrubbet seg på EØS-avtalen. 1. mai er en flott anledning til å synliggjøre EØS-motstanden!

EØS-avtalen skulle respektere norsk suverenitet, og Norge skulle kunne avvise de reglene vi ikke ville ha. 25 år etter ser vi at Norge i flere saker har avgitt myndighet til EU og overvåkningsorganet ESA. Mer enn 150 land selger varer til EU. Ingen av dem må endre lovverket sitt eller svekke tariffavtalene sine for å få solgt varene sine til EU. Det er bare Norge, Island og Liechtenstein som på grunn av EØS-avtalen må stå på pinne for EU, sier Kathrine Kleveland.

Daglig leder i De Facto – kunnskapssenter for fagorganiserte, Roar Eilertsen, presenterte tirsdag en ny rapport på konferansen «EØS og arbeidsliv» i regi av LO i Oslo. Rapporten, som har tittelen «EØS bestemmer», vil bli bredt lansert om få dager.

Bedriftsforbundet har gått til nye angrep på det det kaller «havnemonopolet» fordi tariffavtaler om havnearbeidernes fortrinnsrett er videreført i andre havner enn Drammen.

– Skal vi oppfylle Høyesteretts dom og EØS-avtalen, så bryter vi en ILO-konvensjon som Norge også er bundet av. Eneste løsning på dette dilemmaet er at Norge går ut av EØS-avtalen, sier Transportarbeiderforbundets leder Lars Johnsen.

Skrubber seg på EØS

Det er mange som skrubber seg på EØS, også Arbeiderpartiet. – Støre må svare på om den norske modellen – som han varmt forsvarer – kan overleve dersom Esa kommer inn i norske tariff-forhandlinger på arbeidsgivernes side, skriver Eva Nordlund.

– Det vi ser er at den norske modellen og konkurransefortrinnet blir utfordret av EU-systemet, sier tillitsvalgt på Raufoss . Daglig leder hos den tyskeide bildelprodusenten Benteler Automotive Raufoss AS frykter en ekstra tollsats eller at handelsavtalen dersom EØS-avtalen sies opp. Noen burde fortelle ham at frihandelsavtalen fra 1973 med null toll for industrivarer fortsatt gjelder, også uten EØS.

Franske velgere lei av de etablerte partiene

Første runde i det franske presidentvalget ble et voldsomt nederlag for de etablerte og tradisjonelt EU-vennlige partiene. Mer enn 40 prosent av franskmennene stemte på sterkt EU-kritiske kandidater: Jean Luc Mélenchon godt ute på venstresida (19,6 pst.) og Le Pen ytterst til høyre (21,4 pst.). Vinneren av første runde ble Emmanuel Macron, en tidligere minister og produkt av den franske eliten som likevel har klart å profilere seg som et «uavhengig» alternativ. EU var raskt ute med å gratulere Macron , og partigruppene i EU-parlamentet kappes nå om hans gunst.

Det forventes at Macron vil gå av med seieren i siste valgrunde den 7. mai, når det gjenstår bare to kandidater. Men meningsmålingene har tatt feil før.

Vaklevoren sosial pilar

EU-kommisjonen presenterte denne uka sin «sosiale pilar» og 20 prinsipper for et mer sosialt Europa. Mange mener at tidspunktet for lanseringa, under det franske valget, skyldes EUs ønske om å demme opp for «populismen».

Det mest konkrete forslaget er innføring av fire måneders foreldrepermisjon, noe som ikke er særlig imponerende sett med norske og skandinaviske øyne. «Forslaget har noen gode poenger, men er ganske skuffende fordi det ikke tyder på noen virkelig forandring», sa Gabriele Bischoff, leder av EU-komiteen for økonomi og sosiale spørsmål (EESC). Skepsisen er stor til hvorvidt EU klarer å levere denne gangen, etter å ha snakket om en sosial dimensjon i snart 30 år.

Først mot slutten av året blir det avgjort hva de «nye» sosiale rettighetene innebærer og hvor forpliktende de blir. Gjennomføringsevnen henger tett sammen med hvilken av de fem (eller tre) skisserte utviklingsveiene EU velger – hvor et EU i flere hastigheter akkurat nå framstår som det mest sannsynlige.

For tida pågår det heftige bikkjeslagsmål i EUs egne rekker, både i forhold til Polen og Ungarn . Ikke desto mindre forsøker EU å framstå samlet og målbevisst når de møtes denne helga og skal spisse sine tøffe krav foran Brexit-forhandlingene.

Korrupte ulver og svarte får

Den fransk-norske korrupsjonsjegeren Eva Joly går løs på «ulven» Jean Claude Juncker og et urettferdig EU i den nye boka si . Likevel er hun fast i troen på et sterkere og snillere EU.

Anklager om korrupsjon og skatteunndragelser følger ikke bare EU-kommisjonens formann, Jean Claude Juncker, men også den utøvende lederen av EUs presidentskap, Maltas statsminister Joseph Muscat. Han er under etterforskning for korrupsjon og hvitvasking, men nekter å trekke seg på tross av omfattende protester. Selv EU-parlamentarikerne reagerer: – Det er uhørt at en EU-topp blir sittende mens han etterforskes , sier Manfred Weber fra den største partigruppa i EU-parlamentet.

EU-parlamentet godkjente denne uka Danmarks avtale om politisamarbeid med Europol. Avtalen er kommet i stand etter at danskene i desember 2015 sa nei til å avskaffe de danske EU-forbeholdene på justisområdet. – De danske ja-partienes dommedagsprofetier har blitt gjort grundig til skamme, sier Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU .

Innspurt for vervekampanja

Ein kald vår mange stader i landet legg ikkje nokon dempar på entusiastiske Nei-aktivistar, som denne fine gjengen i Bergen .  – Det er veldig kjekt å stå på stand sammen med andre hyggelege Nei til EU-folk, seier Sølvi Helene Møinichen.

Mange andre har tatt telefonen fatt for å verve. Hedmark Nei til EU har utnevnt Idar Tollan til vervegeneral . – Jevnt og trutt arbeid, fra planleggingsfasen og helt frem mot kampanjeavslutning, fungerer, fastslår hedmarkingene.

Nei til EU  og Kathrine Kleveland  var forrige helg invitert på bursdagsfest hos Natur og Ungdom . Nei til EU gratulerer og takker for samarbeid om miljø og EU/EØS!

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook